У церковному календарі це день вшанування пам'яті двох святих мучеників – брата та сестри Євлампія та Євлампії.

Інші назви свята: "Євлампій", "Євлампій-світильник", "Зимовказівник". У цей день селяни виходили дивитися на місяць, куди він дивиться і по ньому пророкували погоду.

Раніше це був дуже важливий день, коли розщеплювали поліни на скіпки. Це були джерела світла у темний зимовий час. Використовували їх як лампи, щоб займатися рукоділлям і готувати їжу. Хоча скіпки швидко догоряли, і їх заміною займалися діти, але свічки були занадто дорогі, тому їх практично не використовували.

Народні прикмети на 23 жовтня

Популярні новини зараз
В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні "Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить
Показати ще

Цього дня бажано стрибнути парами через багаття. Якщо самому стрибнути, це продовжить молодість та допоможе створити нове життя. Також якщо кинути старі речі в полум'я, то це допоможе позбавитися різних неприємностей і недуг.

Через місяць можна визначити погоду на найближчий час. Якщо ріжки місяця спрямовані північний місяць, то зима скоро прийде. А якщо на південь – погода ще довго буде сирою та зими чекати не варто.

Також 23 жовтня просять у травників заговорену руту. Її потрібно розвісити під стелею будинку. Вона захистить дітей від темних сил, а у тих, хто живе в цьому будинку, загостриться інтуїція. Можна сьогодні також провести захисні обряди та ритуали, прочитати змови від неприємних та лихих гостей.

Щоб до вас у будинок не приходили погані та неприємні люди, слід у цей день купити новий ніж або взяти той, яким не користувалися понад 40 днів. Його встромляють правою рукою в поріг і кажуть: «Хто з лихом у мій дім зайде, той його забере. Хто зі злом на порозі з'явиться, той злістю своєю і подавиться. Хто за добром моїм прийде, той одразу в кайдани потрапить. Амінь».

Потім ножа потрібно покласти поруч із порогом на 10 днів і рік не використовувати його за прямим призначенням.

Що не можна робити 23 жовтня

У цей день є багато обрядів, пов'язаних з вогнем, тож начхати в полум'я не можна. Це великий гріх, за яким почнеться покарання від вогню. Будь-яке багатство буде притягувати неприємності. Чим багатшими ви, тим сильнішими будуть і неприємності. Щоб позбутися цього негативу, потрібно вранці роздати дрібницю жебракам, але в жодному разі не дивіться їм у вічі.

Нагадаємо про ліхтарик для будинку , коли вимкнули світло: який варіант краще вибрати.

Раніше ми повідомляли, що не ховайте пальта: синоптик пообіцяв українцям "бабине літо", сонечко прогріє до 20 градусів.