Масштабні російські обстріли критичної інфраструктури України змушують людей подбати про майбутню зиму, доклавши стільки зусиль, як ніколи раніше. Адже цей опалювальний сезон обіцяє бути одним з найскладніших в історії незалежної України.

Так і мешканець Львівщини Василь Смеркло вирішив утеплювати будинки на зиму за допомогою екологічних панелей з очерету. Ідею чоловік позичив у європейців, які особливо дбають про екологічне утеплення домівок, пише uaportal.

Українець впродовж кількох років розробляв свій проєкт, займаючись очеретом, аж врешті решт зрозумів, як з нього можна виготовляти утеплювальні щити.

"Не один годину просидів в інтернеті, осягаючи ази технології виготовлення утеплювачів щитів з цього екологічно чистого матеріалу. Вирішив, що люди повинні зацікавитися ними, адже екологія зараз в моді. Правда, спостерігаю це тільки за кордоном. У моєму рідному селі, наприклад, ніхто ще не купив у мене жодної утеплювальної панелі", – розповів він. Василь Смеркло

Очерет, скріншот з відео
Очерет, скріншот з відео

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Львів'янин розповів, що техніку виготовлення очеретяних плит Василь побачив у майстра з Полтавщини. Розповідає, що за день може виготовити 8-10 щитів, що становить приблизно 8-10 метрів. А один квадратний метр продає за сто гривень.

Як розповів майстер, щільно укладені стебла очерету створюють відмінну теплоізоляцію, адже п'ятисантиметрові за товщиною плити замінюють цілу цеглину. Водночас на відміну від вати, пінополістиролу, чи пластику, рослина екологічно чиста, тому що росте всього рік і не встигає набратися шкідливих речовин.

Крім того, перевагами очерету є те, що він стійкий до впливу різного роду мікроорганізмів, які провокують гниття матеріалу і появу грибка. Крім того, гризуни й комахи при контакті з очеретом гинуть. Водночас легкозаймистість, яка є єдиним недоліком цього матеріалу, легко усувають при обробці спеціальними розчинами.

Опалення, скріншот: Youtube
Опалення, скріншот: Youtube

Нагадаємо, питимемо несолодку каву і чай? Виробники цукру зіткнулися з проблемами

Як повідомляв "Знай.ua", очищення води в домашніх умовах: дієві способи, які виручать у складний момент

Також "Знай.ua" писав, українцям повідомили обов'язкову умову призначення пенсії: терміни обмежено