Ціни на дрова — вищі у два рази порівняно з 2021 роком. Причини різкого подорожчання не лише у недостатніх темпах заготівлі і високому попиті в середині країни, але і в експорті в ЄС, який страждає від високих цін на енергоресурси.

В уряді з'явилася ініціатива заборонити експорт дров в ЄС, проте остаточне рішення затягується. Про це у матеріалі БЦ.

Дрова, скріншот: YouTube
Дрова, скріншот: YouTube

Для України потреба у дровах оцінюється приблизно у 5,5 млн метрів кубічних. Загалом на кінець вересня було заготовлено вдвічі менше - 2,3 млн метрів кубічних.

Через військові дії та окупацію заготівля деревини в Україні суттєво обмежена. Зокрема, там, де тривають бойові дії чи нещодавно звільнили території,— це Житомирщина, Чернігівщина та Київщина, лишається ризик замінування. Тому виросло навантаження на лісництва в інших регіонах. Наприклад, в Івано-Франківській області попит виріс вдвічі, у Волинській – у 2,5 раза.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

У 2021 році в Україні спожили 3,5 млн кубометрів дров.

Дрова діляться на три категорії: тверді дрова, які є найякіснішими, дрова середньої породи та м'яко листяні.

Тепло, що виділяється при згорянні дров, залежить від породи дерева і вологості деревини. Вологість знижує теплотворення дров, оскільки випаровувана вода забирає частину теплової енергії.

Якість палива та дров. Фото: скриншот
Якість палива та дров. Фото: скриншот

Якщо дивитись публічні закупівлі дров, ціни насправді виросли набагато більше. Ми порівнювали закупівлі дров у системі Prozorro у 2021 та 2022 роках. За договорами дрова за останній рік подорожчали для держустанов на 30-60%.

Дрова цього року на таких самих умовах ця структура МОЗу закуповувала вже у вересні за 1128 грн/м3 та 1200 грн/м3, у жовтні – за 1350 грн/м3.

Нагадаємо, ми писали, як українці отримуватимуть зарплату у разі відключення світла: розмір виплат та альтернатива від керівництва.

Як повідомляв "Знай.ua" українцям почали видавати безкоштовні дрова для опалення: перелік документів для отримання.

Також "Знай.ua" інформував, що пенсія за зниклих безвісти: як отримати та хто може претендувати на виплати.