Через масове відключення електроенергії українці задаються логічним питанням - що буде з роботою і як це впливає на зарплату.

Закон України про працю передбачив такі випадки, коли працівник не виконує своїх обов'язків не з власної вини. Роботодавець має сплатити простій. Зникнення електроенергії можна кваліфікувати як форс-мажор, який тягне за собою вимушену зупинку роботи.

Вакансії. Фото: скриншот YouTube
Вакансії. Фото: скриншот YouTube

Найбільше постраждали ті, хто працює віддалено або в офісі, і обов'язки яких безпосередньо залежать від електроенергії. Такі українці можуть претендувати на свій звичайний заробіток, навіть якщо не могли повноцінно працювати.

"Якщо працівник вийшов на роботу, то все, зарплата платиться. Це у випадку, якщо працівник працює не на віддаленій формі, а приїжджає в офіс, завод, фабрику, компанію та інше. Якщо людина працює віддалено та зникає світло, то обрахунок може бути погодинним", - пояснив адвокат Іван Ліберман.

Популярні новини зараз
40% знижки на продукти: "Ощадбанк" здивував новою карткою та її можливостями Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

Зарплата в Україні, кадр з відео
Зарплата в Україні, кадр з відео

Адвокат зазначив, що в такому разі є два основні варіанти працевлаштування:

  • за контрактом - тут може бути прописано, що працівник отримує зарплату погодинно (прописується у самому контракті або у додатку);
  • якщо людина працює за Кодексом законів України про працю - у такому разі виплачується сума коштів за результатом відпрацювання або згідно з графіком роботи, незалежно від того, було освітлення чи ні.

Україна без світла, скрін: YouTube
Україна без світла, скрін: YouTube

У разі несплати роботодавцем повної зарплати на захист працівника стає Кодекс законів про працю.

Якщо ж роботодавець не хоче оплачувати простій, він має забезпечити працівника технікою, яка дозволить працювати без електроенергії. Це можуть бути генератори, акумулятори або інші засоби для віддаленої роботи без електроенергії.

Тобто роботодавець має два варіанти — оплачувати період, коли співробітник вимушено не може виконувати свою роботу, або забезпечити його альтернативним джерелом енергії.

Раніше ми писали, необхідно тисячам українців: як без зайвої бюрократії швидко оформити дитину-переселенця до дитсадка

Як повідомляв Знай.ua, електронний лікарняний не формується, що робити – у Пенсійному назвали кілька причин

Також портал Знай.ua писав, хто з українців залишиться без оплати лікарняних: можливі причини і як їх вирішити