У цей день усі православні віруючі вшановують пам'ять архієпископа Новгородського та Псковського Іони, ігумена Отенської пустелі. У народі свято прозвали День Йони.

Іоанн народився IV столітті. Коли він був 3-річним малюком, його мати пішла з життя. Через чотири роки за нею пішов батько хлопчика. Виховувала його інша жінка, вдова, яка була праведною жінкою. Таким чином, Іон ріс у вірі та благочестя.

Він допомагав людям, творив дива, зупинив мор, який забрав із життя 250 тисяч людей. Крім того, святий заснував багато притулків.

У день Йони незаміжні дівчата молилися, щоб небеса послали їм добрих наречених. За повір'ям, саме цього дня можна заманити щастя, розкидаючи рано-вранці біля будинку дрібні монетки та вироби зроблені своїми руками. Згідно з ще одним звичаєм, молодим дівчатам вранці треба було випити склянку теплого молока з медом, яке замовлялося на щасливе кохання та вдале заміжжя. При цьому відчиняти пізно ввечері двері до будинку заборонялося, оскільки можна випадково покликати нечистого.

Популярні новини зараз
Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця
Показати ще

Для цього дня існував такий звичай, як присушення нареченого. Для цього брали віник з оббитим листям або голі прути, пов'язані в пук, виривали з нього прутик і клали на поріг, чекаючи на коханого. Як тільки він переступив через прутик, дівчина одразу ж ховала його. Також у лазневий день такий прутик клали в лазні на полицю (поміст із сходами в лазні, на якому паряться) і читали над ним спеціальне заклинання.

Цього дня є деякі заборони. Приміром, не рекомендується укладати угоди, здійснювати якісь важливі вчинки, вирішувати серйозні завдання. Краще відкласти такі заходи на інший день, щоб уникнути неприємностей.

Великі покупки також під забороною. Справа в тому, що навряд чи вони принесуть у дім добро. Мало того, куплені речі не прослужать довго і незабаром зламаються.

Вкрай суворою забороною є підписання ділових паперів. Є висока ймовірність серйозних помилок, які призведуть до фінансової ями. Батьки взагалі вважали, що «нечистий здатний вкрасти підпис».

Сперечатися з оточуючими людьми, вступати в конфлікти, сваритися з близькими та рідними, лихословити і навіть пліткувати не рекомендується.

Необхідно постаратися провести день якомога спокійніше, доброзичливо ставитися до людей, випромінювати якомога більше позитивної енергетики.

Якщо у своєму дворі знайти чужий віник, це говорить про те, що хтось наклав порчу на всю родину. Так уважали предки.

Нагадаємо, що фантоми та штрафні бали повертаються? Українським водіям радять приготуватись.

Раніше ми повідомляли про зміни у тривалості відключення електроенергії: скільки тепер сидітимемо без світла.