В сегменті овочівництва цьогоріч склалася найтяжча ситуація за весь період незалежності України. Все через воєнні дії, девальвацію гривні, специфічні погодні умови, та відповідно дуже низький рівень догляду за полями.

У першій половині сезону фахівці відзначили наявність на ринку великої кількості низькоякісної продукції, що тисне на ціни. Водночас в другій половині експерти прогнозують завезення значних обсягів імпорту. Про це розповідає керівник проєкту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Євген Кузін.

Він відзначив, що гуртові ціни на більшість позицій борщового набору в жовтні суттєво переважали показники попереднього року. Наприклад, капусту білоголову продавали втричі дорожче, буряки вдвічі перевищували торішні показники, а цибуля стала дорожчою в чотири рази.

Борщовий набір, скріншот з відео
Борщовий набір, скріншот з відео

Аналітик УКАБ Світлана Литвин зазначає, що станом на середину листопада ціни на традиційні для України овочі зросли в середньому в 1,7 раза, зокрема:

Популярні новини зараз
Медична помилка перетворила життя українки на пекло: "Те, що ви вижили – це феномен" Запам'ятайте це, а краще запишіть: "Нафтогаз" дав корисні інструкції Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще
  • цибуля — у 2,9 раза, до 32,18 грн/кг,
  • морква — у 2,5 раза, до 22,21 грн/кг,
  • капуста подорожчала на 30%,
  • до 10,58 грн/кг, буряк — на 11%, до 13,18 грн/кг.
  • Виняток становить лише картопля, ціни на яку знизилися на 20% і становлять близько 9,47 грн/кг.

Водночас на думку експерта "Економічного дискусійного клубу" Олега Пендзина, вартість овочів почне збільшуватись ще у листопаді, пише Аgroportal. Відзначається, що у найбільшій зоні ризику знаходиться цибуля.

Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube
Ціни на цибулю. Фото: скрін youtube

В УКАБ зазначають, що щодо подальших прогнозів зростання цін, то . Для інших видів овочів також можливе подорожчання, але лише в межах сезонності без особливих додаткових факторів.

Аналітики "АПК-Інформ" прогнозують, що у сезоні-2022/23 взагалі частка овочів борщового набору в мережах супермаркетів може зменшитися, зокрема, через їх неналежну якість. Крім того, в Україні очікується дефіцит якісної картоплі. Водночас в овочівництві найбільше постраждав сектор цибулі.

Фахівці відзначають, що Україна зможе закрити потреби картоплі власним виробництвом, але імпорту капусти український ринок потребуватиме вже в другій половині сезону. Також залежність від імпорту маємо в сегменті моркви, активний імпорт якої експерти прогнозують уже з початку нового року.

Овочі, фото з вільних джерел
Овочі, фото з вільних джерел

Нагадаємо, за якою ціною зараз можна придбати дрова на зиму: про низьку вартість варто забути

Як повідомляв "Знай.ua", якщо у вас електроплита: як нагріти чи зварити їжу без світла у квартирі

Також "Знай.ua" писав, гріють на чверть гірше: чому ви втрачаєте тепло та гроші через ваші батареї