У православному календарі це день пам'яті святителя Прокла Константинопольського, патріарха.

Інші назви свята: "Прокл", "День Прокла та Прокли", "Проклиначі нечисті".

Цього дня було прийнято проклинати всяку нечисть, щоб вона довше не вилазила зі своїх нір і не каламутила життя людині. Наші пращури вірили, що нечисть, яка сховалася під землю, може легко проникнути в трубу або через відчинені двері та вікна в оселі людини. А найактивнішими темні сили вважаються вночі. Тому перш ніж лягати спати, слід освятити весь будинок святою водою та перехрестити. Приділіть увагу кожному лугу, навіть вентиляції. Ще боїться нечисть будяка. Його верхівки слід зібрати, коли він цвіте, а потім посушити під сонячним промінням. Далі його пов'язують і палять над свічкою. Димом потрібно обкурювати двері та вікна.

Нічні кошмари, фото: Версия Инфо
Нічні кошмари, фото: Версия Инфо

Найбільш страшною для жінок вважається злий дух - матюка. Вона штовхає господарок під руку, відволікає. Тому під час домашньої роботи можна випадково завдати собі травм: обпектися, порізатися. Діти та деякі дорослі боялися байочника, він насилає страшні сни. Щоб це у нього не вийшло, потрібно перед сном 9 разів прочитати "Отче наш", вмитися святою водою і витертись виворотом білизни.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати
Показати ще

Роблять цього дня обереги не лише від нечисті, а й від злих людей. Візьміть старий ніж або зламаний серп, або ще щось гостре і покладіть його за віником у кутку вхідних дверей ручкою вниз. Якщо в будинок зайшла темна сила чи погана людина, то віник упаде. Тоді гострий предмет прийме він удар і його потрібно очистити. Для цього обмийте його святою водою, начитайте «Отче наш» та можете ставити у колишнє місце.

Народні прикмети на 3 грудня

Від злих людей можна також прочитати замовляння. Це відноситься і до неприємного для господаря гостя, і до людей, що просто зустрічаються на вулицях. Коли людина зайде в будинок, треба прочитати слова: "Ти поріг мого житла переступив, дозволу не спитав. У святого Прокла допомоги попрошу, щоб забув ти дорогу до мого дому. Забув назавжди, інакше буде з тобою біда". А коли піде, тричі перехрестіть вхідні двері.

Ремонт, фото: Знай.ua
Ремонт, мама з дитиною, фото: Знай.ua

Що не можна робити 3 грудня

Якщо вам необхідно вирушити в далеку дорогу, то цей день не підійде, спробуйте перенести поїздку. У крайньому випадку може допомогти молитва святому Проклу про безпеку в дорозі. Також постарайтеся не сваритися з оточуючими, а навпаки будьте дружелюбними та привітними. І не забувайте, що зараз Різдвяний піст, а отже продукти тваринного походження заборонені, як і багато справ, слів і думок.

Нагадаємо, не дивіться довго у дзеркало: яка прикмета є безперечною ознакою небезпеки.

Раніше ми повідомляли, коли насправді потрібно солити картоплю під час приготування: вийде смачніше, ніж звичайно.