Багато факторів можуть заважати гарному нічному сну — від стресу на роботі та сімейних обов’язків до хвороб. Не дивно, що якісний сон іноді буває невловимий.

Можете напрацювати звички, які сприятимуть кращому сну. Почніть із цих простих порад.

Здоровий сон. Фото: Youtube
Здоровий сон. Фото: Youtube

Дотримуйтеся режиму сну

Виділяйте на сон не більше восьми годин. Рекомендована тривалість сну для здорової дорослої людини становить не менше семи годин. Більшості людей не потрібно понад вісім годин у ліжку, щоб добре відпочити.

Лягайте спати і вставайте щодня в один і той же час, включаючи вихідні. Послідовність підсилює цикл сну та неспання вашого тіла.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Якщо ви не засинаєте приблизно через 20 хвилин після того, як лягаєте спати, вийдіть зі спальні та займіться чимось розслаблюючим. Читайте або слухайте спокійну музику. Поверніться спати, коли втомитеся. За потреби повторіть, але продовжуйте дотримуватися свого розкладу сну та часу пробудження.

Звертайте увагу на те, що ви їсте і п'єте

Не лягайте спати голодними або набитими. Зокрема, уникайте важкої або великої їжі за пару годин до сну. Дискомфорт може не давати вам спати.

Нікотин, кофеїн і алкоголь також заслуговують обережності. Стимулююча дія нікотину та кофеїну зникає протягом кількох годин і може заважати сну. І хоча спочатку алкоголь може викликати сонливість, він може порушити сон пізніше вночі.

Створіть спокійне середовище

Тримайте свою кімнату прохолодною, темною та тихою. Вплив світла вечорами може ускладнити заснути. Уникайте тривалого використання світловипромінюючих екранів безпосередньо перед сном. Подумайте про те, щоб використовувати штори для затемнення кімнати, беруші, вентилятор або інші пристрої, щоб створити середовище, яке відповідає вашим потребам.

Виконання заспокійливих заходів перед сном, таких як прийняття ванни або використання технік релаксації, може сприяти кращому сну.

Здоровий сон. Фото: Youtube
Здоровий сон. Фото: Youtube

Обмежте денний сон

Тривалий денний сон може заважати нічному сну. Обмежте дрімоту не більше однієї години та уникайте дрімати пізно вдень.

Однак, якщо ви працюєте вночі, вам може знадобитися пізно подрімати перед роботою, щоб компенсувати свій дефіцит сну.

Включіть фізичну активність у свій розпорядок дня

Регулярна фізична активність може сприяти кращому сну. Однак уникайте бути активними занадто ближче до сну.

Щоденне проведення часу на вулиці також може бути корисним.

Керуйте турботами

Спробуйте вирішити свої турботи або проблеми перед сном. Занотуйте те, що у вас на думці, а потім відкладіть це на завтра.

Управління стресом може допомогти. Почніть із основ, таких як організація, встановлення пріоритетів і делегування завдань. Медитація також може полегшити тривогу.

Нагадаємо, ми писали, що забудьте про ці продукти, якщо болить горло: вони лише погіршують стан.

Як повідомляв "Знай.ua" які корисні продукти можуть зашкодити при переїданні: безпечні норми та обмеження.

Також "Знай.ua" інформував, 7 основних вітамінів для жінок — що варто ввести в раціон для краси та здоров'я.