У церковному календарі це день вшанування пам'яті святої Варвари Іліопольської, яка жила наприкінці 3 – на початку 4 століть. Інші назви свята: "Варвара", "Варвара - ночі урвала", "Варварини морози", "Заваруха", "Бабине свято".

Варварин день вважався "бабським" святом, тому жінки цього дня куделя не пряли, дозволялося тільки молоти толокно та тріпати льон.

Католики зверталися саме до Варвари під час грози. Її вважали захисницею від блискавки. Православні християн моляться їй, щоб уникнути раптової смерті, коли не встигаєш покаятися. Таку смерть вважали покаранням. А також Варвара – заступниця жінок. Її просять захистити від несправедливого чоловіка, а вагітні моляться про здоров'я для себе та малюка.

Вагітна, фото gettyimages
Вагітна, фото gettyimages

Наші пращури вважала, що з цього дня росте світловий день, хоча й не набагато. Серед традицій був молебен матерів біля ікони Варвари. Її просили дати дітям здоров'я та захистити їх від зла.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Також на Варвари є ворожіння. Щоб дізнатися про свою долю, дівчина може зірвати гілочку вишні і поставити її у воду. Якщо до Різдва вона розпустилася, то в її будинку оселиться удача і щастя, а якщо ні, то варто чекати на хвороби і неприємності. Щоб дізнатися стать майбутньої дитини, мама або бабуся вагітної повинні наліпити багато вареників і тільки в один покласти цукор, а ще один - перець. Вагітна каже: "Перчик попався - синочок дістався, цукру грудка - буде в мене донька" . Якщо першим попався вареник із цукром – буде донька, якщо з перцем – син.

Цвіт вишні, фото: ФотоКто
Цвіт вишні, фото: ФотоКто

Що не можна робити в день пам'яті великої мучениці Варвари

Як і всі православні свята, день великомучениці Варвари має свої заборони:

  • заборонено ткати, прати, працювати з глиною та займатися іншими домашніми справами;
  • не можна сердитися, лаятись і скандалити;
  • якщо є можливість, краще не виходити з дому без особливої ​​потреби.

Незважаючи на заборони домашньої роботи, на свято дозволено вишивати. Легенда свідчить, що свята Варвара була чудовою рукодільницею і вишивала ризи самому Ісусу.

Нагадаємо, що життя зміниться за 40 днів: найсильніша молитва до Миколи Чудотворця.

Раніше ми повідомляли, як попросити грошей у Всевишнього – три дієві молитви на достаток.