У церковному календарі це день вшанування пам'яті преподобного Сави Освяченого. Інші назви свята: "Сава", "Сава день", "Сава з салом".

За народними повір'ями у цей день ні за які роботи не бралися, бо все могло піти прахом.

Наші пращури сиділи весь день вдома, щоб не зустріти бородатого старого, і навіть спати лягали раніше, щоб навіть у вікні його не побачити. А ось, що треба зробити, то це помолитися і провести богоугодні бесіди, щоб порадувати святого Саву в його день.

Свята 18 грудня, фото: bestiary.us
Свята 18 грудня, фото: bestiary.us

Також Саву називали Сальником, тому що він спочатку напускає мороз, а потім різко підвищує температуру. Так він солив сніг. Щоб його привітати наші пращури наливали невеликі калюжі води, щоби він спочатку її заморозив, а потім відтавав.

Популярні новини зараз
В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою Українці можуть отримати до 3000 гривень на оплату газу: що потрібно зробити Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні
Показати ще

Дівчата починали вишивати рушники для наречених. Чим швидше це вдасться зробити, тим швидше вона і заміж вийде. Тканину отримували від матері, а вона своєю чергою спеціально пряла її для такого рушника.

Можна провести змову, щоб бути гарною. Для цього жінці потрібно підвестися раніше і зібрати свіжий нетоптаний сніг із двору. Далі його заносять у будинок кладуть у ємність і кажуть: "По снігу Сава ходив, мені красу приносив. Щоб були щічки рум'яні, а губки червоні, щоб коса була густа, а фігура лита" . Потім треба почекати, поки сніг стане водою і вмивається нею. Також талою водою збризкують все тіло від верхівки до п'ят. Втертись потрібно новим білим рушником, який потім слід покласти під подушку і спати на ньому три ночі. І в кінці потрібно цей рушник сховати в затишне місце.

Красива жінка. Фото: youtube
Красива жінка. Фото: youtube

Що не можна робити 18 грудня

Цього дня заборонено працювати, тому що можна не лише образити святого, а й нарватися на дуже страшне творіння. За повір'ям на Саву виходить високий сивий бородатий дід і дихає на шибки, малюючи на них візерунки. Тупанням він змушує ліс шуміти, а криком – йти сніг. Якщо з ним зустрітися, він може заманити вас у ліс і заморозити до смерті. Тому краще не виходити з дому і раніше лягти спати, щоб навіть у вікні його не побачити.

Нагадаємо, встигнути за 30 днів: українцям, які отримують субсидії, поставили одну важливу умову.

Раніше ми повідомляли, що пуховик буде як новий: як легко повернути об'єм, якщо наповнювач збився після прання.