Пропагандисти часто використовують маніпуляцію як засіб залякати, посіяти паніку, змусити сумніватися в ефективності влади та героїзмі армії.

Методи розроблялися ще за часів КДБ, НКВС та інших спецструктур, їх винайшли та вдосконалювали впродовж всіх років існування СССР та РФ. Відмінність цієї методи - цілковите спотворення реальності і безсоромна брехня задля досягнення мети. Про це повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Психолог.  Фото: Youtube
Психолог. Фото: Youtube

Існує декілька маніпулятивних практик. Наприклад "Метод великої брехні" яку використовував Гітлер. Її суть в тому, що створюється брехня настільки велика, що ніхто не повірить в те, що хтось може настільки нахабно брехати.

Метод "ложки дьогтю" в бочці меду — це коли у правдиву інформацію вкинуті брехливі твердження. Вирізнити маніпулятора дуже важко, тому що брехня не ллється безперервним потоком, а зміксована з правдою.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково "Втратимо територію України аж до Дніпра": командир Президентської бригади налякав прогнозом В Україні готується революція у житловій сфері Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше
Показати ще

Метод "гнилого оселедця" використовують, коли хочуть зруйнувати репутацію політичного або військового діяча. Для цього годяться будь-які, навіть бездоказові звинувачення, тому що вони все одно викликають сумніви у людей і оселяться у їхній підсвідомості.

Російські маніпулятори намагаються вплинути на наше суспільство, використовуючи будь-які розбіжності. Метод "розділяй та владарюй" використовує протиріччя між владою та народом, різними політичними партіями, та намагаються поділити на ворожі табори, пересваривши людей.

Як протистояти маніпуляціям

  • прискіпливо перевіряйте все, про що вам говорять;
  • постарайтеся мати різні точки зору на одну проблему;
  • стежте за логікою висновків тих, хто надає вам інформацію;
  • не вірте, коли інформація подається надто емоційно;
  • подумайте, кому вигідна брехня.

Нагадаємо, ми писали, що комуністи з росії обурені, що українці і тут виявилися кращими: "Pornhub показує домінування над росіянами".

Як повідомляв "Знай.ua" як зробити з новорічної ялинки надійний форт, непробивний для кота: 3 елементарні поради.

Також "Знай.ua" інформував, які українці з пенсією чорнобильця можуть отримати додаткові відсотки: категорія та розмір надбавки.