Різдво Христове у західних християн - це одне з найбільших свят у християнстві. І цього дня його відзначають понад 100 країн світу.

Святкують народження Христа 25 грудня не лише католики, а й лютерани, протестанти та православні у деяких країнах. Вперше, як відомо з історичних джерел, Різдво відсвяткували у 4 столітті. Хоча досі точаться суперечки про те, коли справжня дата народження Ісуса. Дату 25 грудня обрали, бо цього дня раніше відзначали язичницьке свято "Народження Сонця Непереможного".

Різдво. Фото:  кадр з youtube
Різдво. Фото: кадр з youtube

Католики теж мають звичай колядувати. Колядники отримують за свій спів різні смачні подарунки: смажені каштани, фрукти, пиріжки, солодощі, ковбасу. А скупих господарів треба висміювати та загрожувати їм бідами. Також використовуються маски, шкіри тварин. Але церковна влада не раз засуджувала такий звичай, як язичницький, тому колядували лише у родичів та близьких друзів.

Вдома обов'язково встановлюють ялинку та вбирають її. Ця традиція теж язичницька, оскільки в німецьких народів ялина вважалася символом родючості та життя. Але християнство принесло нову символіку - райське дерево з рясним плодами (кульками).

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Католицьке Різдво, фото: Народна правда
Католицьке Різдво, фото: Народна правда

Коляда

Колядою називали сонце-немовля, яке у слов'янській міфології було втіленням циклу нового року. Це значило, що сонце повертає на весну. А також у слов'ян розпочинався час зимових свят. Коляду відзначали під час зимового сонцестояння. Діти співали під вікнами заможних людей, просили грошей. Також проходили святкові ігрища та ворожіння. Багато обрядів залишилися й досі, але перенеслися на святкування православного Різдва. Колядники виряджаються в одяг звірів, чортів, грають музику, ходять з торбами, співають колядки і просять частування. Раніше ще було прийнято їсти обрядове печиво у вигляді корів і поминати Тура. Також обов'язково пили узвар та їли кутю.

Коляда, фото: Моя Жовківщина
Коляда, фото: Моя Жовківщина

Цього дня відзначається також пам'ять святого Спиридона Триміфунтського. На Русі його назвали сонцеворотом, тому що ніч ставала коротшою, а день – довшою. Є повір'я, що Спірідон сам повертає Сонце і стежить, щоб воно не втекло від людей. Не можна сьогодні працювати, можна тільки ворожити на родючість землі та врожаю.

Що не можна робити 25 грудня

Основні заборони походять від Католицького Різдва. Не можна цього дня носити старий одяг. Намагайтеся не працювати, не прибирати і не виносити сміття з дому. Не гадайте і не відмовляйте бідним і нужденним. У сім'ї мають бути дружні стосунки, не сваріться, щоб добрі стосунки збереглися на весь рік. У народному святі теж не можна працювати, щоб не залишитися голодним, оскільки миші з'їдять усі запаси.

Нагадаємо, Миколая 6 грудня, Різдво 25 грудня, а Водохреща 6 січня: українці голосують за новий календар православних свят.