Цього дня православна церква вшановує пам'ять святої Анастасії, яку також називали Анастасія Путовирішувальниця.

Анастасія жила у період, коли були сильні гоніння християн, у Римі. А візерункою її назвали, бо вона як могла намагалася зробити життя в'язнів легшим. В'язні потрапили до висновку, бо були християнами. Пізніше їй почали молитися жінки про дозвіл від інших "пут" - від тягаря.

Інші назви свята: "Анастасія", "Анастасія постниця", "Федотья".

Свята 4 січня, фото: vseicony.ru
Свята 4 січня, фото: vseicony.ru

Цього дня потрібно помолитись Анастасії з відповідними проханнями. А також прийнято вишивати рушники-обереги для пологів. Це має зробити сама вагітна. Потім на цих рушниках матері вчили дочок шиттям і називали його "родовим рушником". Матері та свекрухи вагітних готують для них спеціальну пісну кашу без олії та добавок. Вона зможе захистити їх від викидня і недуг.

Популярні новини зараз
Просто так до школи не пустять: встановлюють суворі правила – перевірятимуть усіх Ірина Сопонару з "Жіночого кварталу" зізналася, скільки тисяч доларів їй потрібно щомісяця для себе: "Це прикро" Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

У народі є ще традиція дарувати подарунки найстаршим родичам. Так славлять свій рід. Мамам приділялася особлива увага. Їм обов'язково потрібно подарувати рушник із червоними трояндами. Воно символізує нескінченну любов між дітьми та матір'ю.

Подарунки, Новий рік. Фото: Знай.ua
Подарунки, Новий рік. Фото: Знай.ua

Читають замовляння від в'язниці, для цього потрібно взяти свіже яйце куряче і загорнути його в білу тканину. Так його відносять до мосту через водойму. Важливо, щоб ніхто не знав, куди ви пішли, чому вас не бачив. Встаньте на середину мосту та киньте яйце в річку. При цьому скажіть: "У воду кидаю, всі біди від родини своєї відганяю. Міст тут стоятиме, ув'язненим у нашому роді не бути. Амінь". Ідіть, не оглядаючись, і не переживайте, якщо яйце розбилося об лід. Вдома, як переступите поріг, дев'ять разів прочитайте "Отче наш".

Свята 4 січня, фото: Википедия
Свята 4 січня, фото: Википедия

Що не можна робити 4 січня

У жодному разі не бийте і ніяк не карайте тварин. Вважається, що тоді у вас скують руки та ноги хвороби. Не можна в'язати на Анастасію і ходити босоніж, бо тоді хтось із рідних може опинитися ув'язнений. А чорною роботою не займайтеся, щоб у будинку ніхто не помер. А ще не забувайте, що зараз минають останні дні Різдвяного посту, і є заборони не лише на їжу, а й на погані дії та темні думки.

Нагадаємо, чи мають право українці, зняті з військового обліку, залишати територію України.

Раніше ми повідомляли, що долар по 50 гривень 2023 року: до якої позначки дійде курс вже цього року.