Увечері 6 січня віряни православної церкви відзначають Різдвяний святвечір, напередодні Різдва. У народі його також називають "коляди".

Значення святої ночі появи на світ Сина Божого Христа настільки велике, що навіть перебіг нової історії та наше літочислення ведеться саме від Різдва Христового.

Зазначимо, що у давнину Святвечір був особливо улюблений. Адже це навечір'я Різдва Христового, заключний день Різдвяного посту. Традиційно в цей день в їжу можна було приймати тільки так зване кучерява — розмочені зерна пшениці з медом та сухофруктами. Ця традиція і дала назву світлому святу.

Богоявлення у західних християн

Також 6 січня католики відзначають Богоявлення, яке ставиться нарівні з Великоднем та П'ятидесятницею та є найдавнішим християнським святом. Присвячений він народженню Ісуса Христа та подіям, що супроводжували його, і святкується Римсько-католицькою церквою 6 січня. Найдавніша назва цього свята - Явление.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Надалі сенс свята у православ'ї та католицизмі набув різного значення. Так, у православ'ї свято Богоявлення дедалі більше пов'язувалося за змістом з Хрещенням, а католицизмі — з євангельськими подіями після Різдва, головним чином, поклонінням волхвів. Хрещення ж святкується у неділю після Богоявлення.

Святвечір 2023: головні заборони та прикмети свята

У Різдвяний святвечір православні зобов'язані відвідати богослужіння у церкві. З ранку господині прибирають у будинку, після чого приступають до приготування святкової вечері. Як відомо, до столу подають 12 пісних страв. Насамперед скуштують кутю, після чого приступають до всіх страв на столі.

У Святвечір слід обов'язково вибачитися у людей, яких образили, а також пробачити всіх своїх ворогів.

Варто зазначити, що 6 січня – це найсуворіший день 40-денного Різдвяного посту. Православним віруючим дозволяється пити лише воду. За трапезу можна прийматися після сходження на небі першої зірки, після чого дозволяється вживати в їжу сочиво - варені в меді зерна пшениці або відварний рис з родзинками. У народній традиції прийнято подавати на вечерю та інші пісні страви.

Традиційний різдвяний напій – узвар із сухофруктів та меду. Поєднання на столах куті та узвару є символом вічного життя, народження та смерті Ісуса. На Святвечір за вечерею не вживають алкоголь.

Увечері напередодні Різдва забороняється працювати. Крім того, у це свято не рекомендується сваритися та з'ясовувати стосунки з близькими людьми. Також не дозволяється їсти до появи на небі першої зірки. Цього дня скупитися категорично заборонено.

На цей день у народі існувало безліч прикмет. Наприклад, не можна було йти з дому — інакше худоба весною блукатиме лісами. Казали також: на святий вечір ткати — нещастю догоджати.

Нагадаємо про 12 страв, які мають стояти на столі на Різдво: окрім куті та узвару не забудьте ще дещо.

Раніше ми повідомляли, що митрополит ПЦУ розповів, чи можна святкувати різдво і 25 грудня та 7 січня: "Зайвої молитви не буває".