Новий 2023 рік кидає українцям чергові виклики. Багатьох мучать питання, що буде з цінами та асортиментом продуктів, а також чи вистачить на всіх продовольства.

Споживачам можна не перейматися про наявність хліба, як заявив президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Олександр Тараненко. Запасів зернових, які служать основною сировиною, виробники не потребують.

Хліб. Фото: Youtube
Хліб. Фото: Youtube

Це означає, що дефіциту або сильного зростання цін на хліб можна не боятися. Однак Тараненко зазначив, що великою проблемою для виробництва хліба є нестабільне електропостачання. Не всі мають можливість купити генератори, як заявив експерт.

"Наприклад, генератор, який може забезпечити потреби середніх розмірів хлібзаводу, коштує сьогодні 3-4 млн гривень. Для хлібзаводу це великі кошти, а пільгове кредитування, на жаль, обмежене", - розповів він.

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Хліб, фото: YouTube
Хліб, фото: YouTube

На собівартість хліба впливають логістичні витрати, зростання вартості сировини та те, що електроенергія від генераторів дорого коштує.

Хоча за минулий рік, наголосив Тараненко, хліб не так виріс у ціні порівняно з іншими продуктами. Загалом на 20-25% залежно від регіону та сорту хліба.

"Можливо зростання на пару відсотків, що знову ж таки пов'язано зі зростанням вартості або сировини, енергоносіїв, або ще якихось складових собівартості. Підстав для суттєвого подорожчання - на кілька гривень за хлібину - я не бачу", - підбив підсумки експерт.

Хліб. Фото: Youtube
Хліб. Фото: Youtube

Нагадаємо, яким буде розмір мінімальної зарплати у 2023 році .

Раніше ми писали про те, як українцям не залишитися з боргами за комуналку у воєнний час