Цього дня православні українці відзначать Старий Новий рік.

Традиція святкування бере початок від розбіжності Юліанського календаря (календаря "старого стилю") та Григоріанського календаря - того, яким зараз живе майже весь світ. Розбіжність календарів у нашому столітті становить 13 днів.

Примітним є той факт, що в ніч з 13 на 14 січня люди мають можливість "досвяткувати" найулюбленіше свято. Адже для багатьох віруючих українців Старий Новий рік має особливе значення, оскільки від душі відсвяткувати його можуть лише після закінчення Різдвяного посту.

Обрізання Господнє

З 4 століття православна церква святкує подію, про яку сказано в Євангелії від Луки — обрізання Господнє, яке відбулося восьмого дня після народження Ісуса Христа. І тепер святкування цієї події відбувається восьмого дня після свята Різдва Христового — тобто 14 січня за новим стилем.

Популярні новини зараз
"Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

Варто зазначити, що саме обрізання Господнє вважається одним із найбільших свят православ'я. Пресвята Богородиця Марія та Її обручник Йосип, передбачуваний отець Ісуса, принесли немовля до храму для обрізання і там разом із назвою імені – Ісус Христос (Спаситель) – звершили цей священний обряд.

Васильєв день

Васильєв день, який до календарної реформи збігався з початком нового року, відзначається 14 січня на честь Василя Великого, відомого також як Василь Кесарійський. Цей святитель у 4 столітті був архієпископом Кесарії Каппадокійської і прославився як богослов, автор безлічі проповідей та творець ідеї іконостасу.

Наші предки дали святому неблагозвучне прізвисько – Василь Свинятник. Однак під цим ім'ям не малося на увазі нічого поганого. Вся справа в тому, що в народі Василь вважався покровителем свиней, а на Новий рік насамперед завжди готували страви зі свинини — смаженого порося, варені стегенця і так далі.

У народі говорилося, що "Василь навпіл Святки ділить" . Це означає, що з 7 по 14 січня святкували "святі вечори", а з 14 по 19 - "страшні". Цього дня дівчата традиційно ворожили про бажане заміжжя.

Що не можна робити 14 січня

Дівчаткам та жінкам засівати заборонено, бо тоді вони не принесуть у будинок щастя, яке приносять хлопці. Не можна залишати засівальників без нагороди, але й гроші віддавати не варто, тому що тоді ви просто віддасте їм свій фінансовий успіх. Не варто працювати, ображатись і згадувати образи. Ще краще не позичати, та й самі не беріть. Не торкайтеся дрібних монет, весь рік тільки їх і матимете. Не варто також виносити сміття.

Нагадаємо, що є гроші – немає відключень: українцям запропонували попрощатися із відсутністю світла.

Раніше ми повідомляли про борщовий набір і не тільки: які овочі неминуче подорожчають у 2023 році.