На Русі 15 січня відзначали одне свято, але в нього було одразу кілька назв, оскільки вони відображали народні традиції, і церковні святкування.

А Православна церква шанує сьогодні Сильвестра, святителя та папу Римського 4-го століття. Є також легенда, що саме цього дня чорний семирічний півень несе яйце у ​​гній. Це яйце потім висиджує жаба, та якщо з нього народжується страшне створення Василиск. Люди дуже боялися його, тому різали чорних півнів та віддавали їх тваринам. Тож свято називали не лише на честь святого, а й "Святом куреня" та "Куриним святом".

Свята 15 січня, фото: Древнерусский словарь
Свята 15 січня, фото: Древнерусский словарь

Традиції 15 січня

Найстаршій жінці в сім'ї слід у цей день обкурити будинок смолою та дев'ятисилою. Тоді ніяка погань не зможе залетіти і нашкодити вам. Пройтися з димом слід по всіх кутках і читати "Отче наш" щоразу, коли підійдете до чергового кута.

Дітям прийнято дарувати глиняних півників – свисток чи дудочку. Такі звуки теж налякають всіх злих створінь і вони не підійдуть до дітей. У вигляді півників також роблять солодкі печива. Їх треба дати своїм дітям та гостям. Такі печиво зможуть дати силу для боротьби з нечистою силою.

Популярні новини зараз
Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло Хутчіш до магазину! В Україні неочікувано "обвалился" ціни на популярні фрукти
Показати ще

Слід на Сільвестра голосно веселитися та співати пісні, вітаються також ігри. Звичайно, цим зазвичай займається молодь, бо має більше сил і часу. А старшому поколінню відводилося поїдання смаколиків з м'яса, пирогів та солодощів за столами. Однак не можна їсти курятину та яйця, інакше так можна залучити в хату біду.

Варені яйця. Фото: Youtube
Варені яйця. Фото: Youtube

Дівчата продовжували святкові ворожіння, такі самі, як і на Різдво або на Старий Новий рік. Але ще намагалися усілякими способами приворожити хлопців, які їм сподобалися. Для цього скочували в клубочки волосся зі своїх гребінців і підкладали під поріг хлопцю. Дуже важливо, щоб він цього не побачив, і щоб ще не заспівали перші півні. Тоді, вважається, хлопець зверне увагу на дівчину.

Що не можна робити 15 січня

У цей день суворо заборонено стригти волосся. Особливо небажано, щоб це робила мати доньки чи жінка сама на собі. Тоді вони не тільки не будуть рости, а й життя може стати коротшим. Крім того, оскільки день має пряме відношення до курей, то краще не їсти курятину, м'ясо будь-якого птаха, та й від інших видів м'яса краще відмовитися. Їх можна замінити рибою, бобовими чи грибами. В іншому випадку ваш будинок надовго втратить щастя.

Нагадаємо, чи будуть цього року морози на Водохреща: українців здивували прогнозом на 14-19 січня.

Раніше ми повідомляли, що яйця за 40 грн, а свинина – по 100? Яких цін варто очікувати на українців після свят.