В Україні активно падають ціни на пальне. Це пов'язано з низьким попитом і великими темпами поставок. Проте ембарго ЄС на російські нафтопродукти, яке набуде чинності 5 лютого, може змінити ситуацію.

У ЄС може виникнути дефіцит пального, а це стане головною причиною перебоїв із його постачанням в Україну. Хоча зараз, як стверджує засновник групи "Прайм" Дмитро Леушкін, на українському ринку надлишок пального, а низький попит є типовим для зими.

АЗС. Фото: скрін youtube
АЗС. Фото: скрін youtube

Експерт прогнозує, що оптові ціни можуть злетіти вже до 19-22 січня, оскільки подорожчає нафта марки Brent із 78 до 85 доларів за барель. Очікується, що опт зросте на 1,5 грн/л. Але на роздрібному ринку майже не відчують цього.

"Роздрібні ціни на паливо могли б подешевшати ще на 1-2 гривні, але цього не станеться, оскільки на початку лютого ринок очікує набуття ембарго ЄС по відношенню до російських нафтопродуктів", - заявив він.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Українцям ситуація нагадуватиме період листопада-грудня, коли багато заправок стояли майже без палива, а ціни на нього підвищувалися. Також вплине те, що аграрії активно закуповуватимуть ресурс для посіву.

"Тому з середини лютого до кінця березня буде значний попит на пальне. На ринку буде певна турбулентність, проте паливної кризи не буде", - підбив підсумки Леушкін.

Каністри з пальним. Фото: скриншот з відео
Каністри з пальним. Фото: скриншот з відео

Нагадаємо, дефіциту не буде, а ціни зростуть: що чекає цукор у найближчому майбутньому

Раніше ми писали про те, що в обмінниках відмовляються приймати долари: чому і що в такому разі робити українцям