Стало відомо, як українці зможуть скористатися компенсацією за знищене житло під час війни. Актуально для мільйонів українців, котрі стали жертвами російської агресії.

Про це розповіла голова Комітету ВРУ з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, а також голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Зруйноване майно, скріншот: YouTube
Зруйноване майно, скріншот: YouTube

Справа в тому, що власники знищеного окупантами житла зможуть вибирати, як саме використовувати державну компенсацію на покупку готового житла, або ж на будівництво нового приватного будинку на вашій території.

Все це регулюватиметься законопроектом під номером 7198, який у другому читанні може ухвалити Верховна Рада України.

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Зруйнований будинок, фото: скріншот з відео
Зруйнований будинок, фото: скріншот з відео

Варіант із фінансування будівництва нового житла діятиме лише у разі приватних будинків. Адже побудувати окрему квартиру неможливо – вона у будь-якому разі перебуватиме у багатоповерховому будинку. Тому власник знищеного житла зможе отримати на вибір або сертифікат для покупки або інвестиції у будівництво квартири в будинку, або кошти на рахунок, які можна буде використати на відновлювальні роботи та придбання будівельних матеріалів для відновлення свого житла. Олена Шуляк

Можливість вибору цілком передбачувана. Одні захочуть відновити будинок на ділянці, яка вже має, проте в деяких містах і селах є великі руйнування інфраструктури. Тому можна буде вибрати варіант купівлі житла в іншому місці.

Якщо коштів буде вкрай мало, коли можна буде за бажання доплатити і отримати бажане.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Також громадяни матимуть право самостійно отримати географічну локацію для отримання сертифікату.

Тобто, якщо вартість квартири, зруйнованої на Чернігівщині, схожа на вартість нового житла на Тернопільщині – людина може обрати цей регіон. Але ми бачимо, що більшість населення воліє жити у рідних містах, тому логічно, що ми зосередимося на відновленні цих міст Олена Шуляк

Нагадаємо, що 4,7 мільйона людей не можуть знайти роботу в Україні: нікуди повертатися?

Раніше повідомлялося, що віддати 50 тисяч або залишитися без прав: за яке порушення водій може втратити цілий стан

Також, 20 мільярдів із наших кишень: правоохоронці завершили розслідування каламутної схеми "Роттердам+"