Християни східного обряду відсвяткували 19 січня Хрещення Господнє. За вже всім відомою традицією, у сам день свята в храмах святять воду, і ця рідина вважається дуже цілющою для душі і тіла раба Божого.

Все дуже просто, набрати воду можна у водоймі, у церковній криниці або навіть у домашньому крані. Після цього можна йти до храму, де священик її освятить. Такій воді навіть дали назву - агіазму, що з грецької перекладається як "святиня".

Давайте дізнаємося, як потрібно правильно зберегти освячену воду за версією настоятеля Свято-Миколаївського храму ПЦУ Олександра Дедюхіна, який про це розповів українським журналістам.

Свята вода, скріншот: YouTube
Свята вода, скріншот: YouTube

Набирати таку воду необхідно в чистий посуд, ідеальним буде варіант, якщо вона буде зі скла. Залишити її можна вдома у безпосередній близькості від ікон. У холодильнику святу воду зберігати протипоказано.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Вживати таку воду радять вранці натще. Багато хто вважає, що агіасму необхідно зберегти аж до наступного року, проте ці старання можуть стати марними, адже вода просто втратить свої властивості.

Свята вода, скріншот: YouTube
Свята вода, скріншот: YouTube

За словами настоятеля Свято-Миколаївського храму ПЦУ Олександра Дедюхіна, освячена вода не для зберігання, а для вживання.

"Існує традиція зберігати богоявленську воду один рік - до наступного Богоявлення. Головне - зберігати в чистій тарі. Ну а запаси потрібно робити по максимуму, оскільки в наш час відключень і блекаутів вода не завадить", - додав настоятель Свято-Миколаївського храму ПЦУ.

Нагадаємо, у церкві під час хрещення підірвали бомбу: є загиблі, люди лежать між лавами.

Раніше повідомлялося, коли потрібно виносити ялинку з дому після Нового року: думка церкви, народні традиції та загальні правила.

Також, коли починається Різдвяний піст, що заборонено робити цими днями і які молитви потрібно читати.