Державний бюджет на 2023 рік вже було визначено та затверджено, тому можна спокійно розмовляти про зміни, які на нас чекають у найближчі місяці.

Зараз конкретно зупинимося на розмірі прожиткового мінімуму – цього року не буде, як раніше, коли розмір ПМ змінювався тричі. З 1 січня, на одну особу, з розрахунку на місяць, прожитковий мінімум становить 2589 гривень. Хоча є багато категорій, залежно від соціально-демографічних груп, котрим він визначається по-різному. Він базується на оцінці продуктів харчування, мінімального набору послуг та набору непродовольчих товарів, включаючи одяг, взуття та інше.

Українці. Фото: скрін youtube
Українці. Фото: скрін youtube

Для осіб, які втратили працездатність, прожитковий мінімум встановлено на рівні найменшої пенсії – 2093 грн. Для дітей віком від 6 до 18 років – 2 833 грн. Для працездатних осіб – 2684 грн.

Мінімальна зарплата у 2023 році не буде піднята. На місяць вона становить 6700 грн., на годину – 40,46 гривень. Крім цього, у прожитковому мінімумі прив'язані пенсії та соціальні виплати. Самотнім матерям обіцяють (на дитину до 6 років – 2272 грн, до 18 – 2833 грн, до 23 (якщо навчається на стаціонарі) – 2684 грн).

Популярні новини зараз
Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Українці, фото: Знай.ua
Українці, фото: Знай.ua

Також важливо пам'ятати про гарантований мінімальний розмір аліментів для батьків або матерів, на одну дитину. При низьких доходах він становить не менше 50% від прожиткового мінімуму на дитину. Дуже важливо не зупиняти виплати своїм малечі, щоб не бути покараною державою.

Нагадаємо, чи будуть пенсії як у ЄС? Чому українці на заслуженому відпочинку не можуть отримувати понад 100 євро

Як повідомляв "Знай.ua", "Все пішло на дно...": українці з картами "ПриватБанку" тонуть у кредитах, сліз більше не залишилося

Знай.ua писав, з вас - реєстрація, з них - субсидія: як безробітним українцям отримати допомогу на сплату комуналки