Цього дня в Україні святкують дуже важливе для всієї країни державне свято – День Соборності.

Його встановили 21 січня 1999 року за указом Президента України на честь того, що 1919 року проголосили Акт возз'єднання УНР та ЗУНР до єдиної держави. 22 січня 1919 року підписали договір Акт «Злуки», який оприлюднили на Софійській площі у Києві. Хоча він виявився декларативним, але сама ідея соборності жила. І у 1990-х на початку, коли відбувався рух за відродження незалежності України, ця ідея знову стала розвиватися. Тоді 1990 року 22 січня мільйони українців вишикувалися живим ланцюгом від Львова до Києва, на честь Дня соборності. Тому щороку цього дня у Києві та інших містах люди будують живі ланцюги, як символ об'єднання країни.

День Соборності України
День Соборності України

У цей день також відзначають народне свято, яке називається Пилиповим днем ​​або ж просто Днем Пилипа. А назвали його так, бо у православному календарі вшановують митрополита Пилипа.

День не вважали добрим, бо вважали, що нечиста сила продовжує свої витівки.

Популярні новини зараз
В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це" Куб газу – по 15 грн, світло – 7,5 грн: українців обдеруть як липку Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу
Показати ще

Що не можна робити 22 січня

Вважається, що у цей день заборонено пришивати собі або комусь іншому гудзики, бо тоді ви не скоро позбавитеся набридлих проблем. Спробуйте також не сваритися і не конфліктувати ні з ким. Також не можна просто так проводити різні ритуали в лазні, потрібно спочатку дати її духу, Банніку, якесь частування, зазвичай це хліб із сіллю. А також, якщо підете паритися, слід перед входом зняти хрестик.

Хрестик, фото gettyimages
Хрестик, фото gettyimages

Обов'язково потрібно зробити генеральне прибирання і все випрати. Для чоловіків є ще завдання: пиляти дров і почистити двір. Також намагаються на добре топити лазню, в якій слід було попаритися, щоб Святки змилися.

Якщо у цей день ви побачили приємний сон, то його слід обов'язково розповісти. Тоді сновидінь швидко здійсниться. А ось кошмари три дні не можна нікому розповідати, щоби не справдилися. Але не забудьте поділитися ними потім, тільки тоді це спрацює як треба.

Сон-скриншот: YouTube
Сон-скриншот: YouTube

Нагадаємо, що українців навчили, як не платити за доставку газу: вийде не всі.

Раніше ми повідомляли, що в Україні значно посилять контроль за продуктами: передбачено мільйонні штрафи.