Українцям нагадали, що вони можуть отримати грошову компенсацію за поранення від міни та інших вибухонебезпечних предметів під час війни. Про це йдеться у законі "Про протимінну діяльність в Україні" № 1020, який було ухвалено у вересні минулого року.
Одноразова виплата грошей належить тим, хто постраждав від вибухонебезпечних предметів та має групу інвалідності, як сказано в регульованому законі.

Міни, скріншот з відео
Міни, скріншот з відео

Українці можуть розраховувати на компенсацію на таких підставах:
  • діти до 18 років – на підставі висновку лікарсько-консультативної комісії (ТКК);
  • особи старше 18 років – на підставі висновку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

Кошти призначають в управлінні соціального захисту населення за зареєстрованим або фактичним місцем проживання постраждалого. Звернутися до органів для оформлення заявки потрібно протягом 60 календарних днів після встановлення інвалідності через пошкодження.

Пенсіонери. Фото: Youtube
Пенсіонери. Фото: Youtube

Розмір компенсації залежить від категорії людини, але загалом становить від трьох до п'яти прожиткових мінімумів. Враховується розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб на 1 січня поточного року – зараз це 2093 грн.

Раніше ми писали про те, що українців попередили про важливий фактор, від якого залежить перетин кордону: може втрутитися суд

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, зменшення урожаю та подорожчання продукції: що буде з цінами на хліб у 2023 році

Також портал Знай.ua писав, що "Укрпошта" виправдалася за пошкоджене майно та пояснила, коли потрібно було вимагати компенсацій: "Скласти акт..."