Останнім часом зростає обурення громадян щодо того, що військкомати продовжують роздавати повістки на вулицях і блокпостах, іноді використовуючи, м'яко кажучи, не найвдаліші для цього методи.

Тому на різних майданчиках спостерігається збільшення експертів – юристів, які намагаються пояснити, чому такі дії є неправомірними. І що робити, якщо ти отримав повістку і не прийшов до військкомату.

Видача повістки. Фото: скрін youtube
Видача повістки. Фото: скрін youtube

Юристи зазначають, що у військкоматі можуть не знати, що людина не придатна до військової служби за станом здоров'я, тому потрібно йти туди та отримувати відповідні позначки. Юрист Андрій Новак пояснив, чому закон дозволяє не йти у військкомат при отриманні повістки. Так, пояснив Новак, якщо людина не придатна до служби за станом здоров'я чи багатодітною, або якщо її батьки мають інвалідність, чи можна уникнути походу у військкомат.

"Якщо є певні підстави для відстрочки, звідки військкомат може знати ці обставини, якщо раніше громадянин не звертався до військкомату для уточнення своїх облікових даних, коли ці дані змінювалися? У військкоматах є інформація 5-10-15- літньої давності. Відповідно, якщо такій особі вручають повістку, необхідно взяти цю повістку і піти у військкомат, і отримати це право на відстрочку", - розповів адвокат.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Повістка, скріншот: YouTube
Повістка, скріншот: YouTube

Право на відстрочку – це спеціальна позначка у військовому квитку, яка наступного разу дозволить уникнути походу у військкомат, якщо вам знову видадуть повістку. Причина може бути наступна – стан здоров'я, смерть рідних, догляд за хворими родичами, складання іспитів у ВНЗ тощо.

Нагадаємо, військовий обурився, що повістки роздали нікчемам, які знущалися з дівчат: "Заберіть їх собі в райвідділ! ЗСУ – не смітник!"

Як повідомляв "Знай.uа", українцям можуть анулювати вже видані повістки: у яких випадках це можливо

Знай.ua писав, заступник міністра оборони України ховає кілограми грошей під ліжком: красномовне відео