Цього дня відзначають ще одне свято серед тих, які помічають, що пройшла половина зими. Цього разу день називають Агафієм напівхлібником.

У православ'ї відзначають день Климента Анкірського, а також Агафангела мученика. Саме ім'я Агафангела часто носили ченці, а значить воно "добрий вісник". А напівхлібником він став, бо дивилися, чи вистачить до наступного врожаю різних видів зерна і стежили за коморами для нього. Якщо залишилася половина, то не доведеться голодувати.

Свята 5 лютого, фото: Бодибилдинг и фитнес
Свята 5 лютого, фото: Бодибилдинг и фитнес

Сім'ї з невеликим статком можуть цього дня попросити Агафія та Всевишнього перед іконами про їжу та фінанси, щоб не померти з голоду, а також моляться за здоров'я. Адже здоров'я дуже важливе, особливо коли немає засобів для життя. Також необхідно навести лад у будинку. Усі вікна, підлоги і навіть стіни потрібно помити, стелю очистіть від павутини і простежте, щоб ніде не було бруду. Те саме стосується не тільки вашого будинку, але й господарських споруд, наприклад, свинарників або льохів. Дуже важливо, щоб усюди був порядок.

Прибирання віником, фото vyborok
Прибирання віником, фото vyborok

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Зазвичай ще перевіряли засіки на преле або зіпсоване гризунами зерно. Його слід спалити в окремій купі недалеко з коморою. Люди вірили, що зола зможе захистити від мишей та інших шкідників, які псують запаси, інакше можна всю решту зими прожити в голоді. Але тим, хто не має таких запасів, можна просто перебрати крупи, може щось докупити, щось доведеться викинути. Перевірте їх на наявність молі.

Дівчата, які збиралися виходити заміж, вишивали рушник особливим чином. Інакше можна ще рік просидіти у дівках. Обов'язково це має бути колір на всю довжину рушника і вишитий дуже акуратно, а це рідко виходить.

Рекордний рушник, фото: Facebook
Рекордний рушник, фото: Facebook

Що не можна робити

У жодному разі не можна відмовляти у допомозі бідним, жебракам, знедоленим, інакше на вас впаде відразу 7 бід. Також не можна голосно лаятись, інакше ви залишитеся без голосу. Є ще народні повір'я, що цього дня вдома не повинно бути бруду, але можна прибратися, тож день краще витратити на генеральне прибирання. Якщо ж у вас проблеми з грошима, ви можете піти до храму і звернутися до Агафангела та Всевишнього по допомогу. Вважається, що тоді можна отримати їжу та здоров'я.

Молитва, церква. Фото: Знай.ua
Молитва, церква. Фото: Знай.ua

Нагадаємо, чому ви стираєте кольорові речі неправильно: головні помилки, які псують речі.

Раніше ми повідомляли, які продукти в Україні подешевшали за січень: ціни на молочку та "борщовий набір".