Попри те, що в Україні продовжується воєнний стан та мораторій на підвищення цін на комунальні послуги, дехто з українців вже почав отримувати збільшені платіжки за комуналку.

Наприклад, у деяких українських містах вже підвищили тарифи на воду. Відзначається, що відповідне рішення незабаром буде ухвалено по всій країні.

Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг наприкінці 2022 затвердила підвищення вартості води, але одразу ж скасувала своє рішення.

Комунальні послуги, кадр з відео
Комунальні послуги, кадр з відео

Відбулося це тому, що НКРЕКП затверджує тарифи для великих водоканалів чи комунальних господарств, а на місцях у селах та невеликих містах можуть встановлюватись свої розцінки.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Відповідно підвищення тарифів на воду торкнулося вже зараз або торкнеться незабаром наступних населених пунктів:

  • Старокостянтинова Хмельницької області, де планується підвищити вартість води на 13,84% до 56,84 грн за кубометр;
  • смт Нове Кіровоградської області, там тариф уже підвищили з 28,69 до 49,83 грн за кубометр;
  • Буська Львівської області – на 18% – до 61,64 грн за кубометр;
  • Мукачево, тут хочуть підняти ціни з 28,69 грн до 59,79 грн за куб.

Водопостачання, фото: kypur.net
Водопостачання, фото: kypur.net

Українцям також повідомили, що всі комунальні підприємства називають одні й самі причини підвищення цін. Зокрема, мова йде, про зростання зарплат, подорожчання реагентів, збільшення витрат за енергоресурси, електроенергію. Варто додати, що за кілька років вартість електроенергії для водоканалів зросла на 49%, що впливає на тарифи на воду.

В Україні дуже різняться тарифи на воду. Наприклад, у Дніпрі кубометр холодної води разом із водовідведенням коштує 31,36 грн. А у Жовтих водах Дніпропетровської області пропонують підвищити тариф на воду до 90,6 грн за кубометр. Загалом підвищення тарифів на воду справа часу і торкнеться воно усіх українців.

Водопостачання. Фото: скрін youtube
Водопостачання. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, пенсіонерам видадуть доплату: у ПФУ пояснили, як отримати гроші

Як повідомляв "Знай.ua", продавці змінили цінники на курятину та яловичину: м'ясо собі дозволити зможе не кожен

Також "Знай.ua" писав, подорожчання на 5-10% щомісяця: на яку категорію продуктів ціни злетять вже скоро