Україна у січні 2023 року зіткнулася зі складними погодними умовами, які не є сприятливими для перезимівлі озимих культур.

Фахівці відзначають, що у третій декаді погода була нехарактерно теплою для цього періоду. Через неї розтанув й так досить слабкий сніговий покрив. Про це GrowHow повідомили фахівці Інституту землеробства НААН України.

Наприклад, середньодобові температури повітря наприкінці січня були на 6,9-13,6°С вищими від норми. А максимальна температура підвищувалася до 4,8-13,4°С тепла, а мінімальна опускалася до 2-6°С морозу.

Врожаїв зерна може не вистачити, фото "Спецкор"
Врожаїв зерна може не вистачити, фото "Спецкор"

За словами фахівців такі агрометеорологічні умови є провокативними для посівів озимих і вкрай небажаними у разі різкого зниження температури повітря за відсутності снігу.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори
Показати ще

Інститут землеробства пояснює, що мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур становила 3-7°С морозу, що вище критичних меж вимерзання.

Проте, як заспокоїли фахівці, наразі рослини озимих зернових культур перебувають у стані зимового спокою. Також немає жодних агресивних і довготривалих несприятливих факторів зовнішнього середовища на більшості території, які могли б викликати загибель рослин. То ж українці можуть бути спокійними за майбутній врожай - стан озимих культур задовільний.

Врожай, скріншот: YouTube
Врожай, скріншот: YouTube

Нагадаємо, пенсіонерам видадуть доплату: у ПФУ пояснили, як отримати гроші

Як повідомляв "Знай.ua", продавці змінили цінники на курятину та яловичину: м'ясо собі дозволити зможе не кожен

Також "Знай.ua" писав, подорожчання на 5-10% щомісяця: на яку категорію продуктів ціни злетять вже скоро