Основну роль у запуску фізіологічної реакції "бий або біжи" може грати не лише адреналін, але й не надто відомий гормон остеокальцин.

Вчені Джерард Карсенті та його колега з Медичного центру Ірвінга при Колумбійському університеті визначили, що значення кісткової тканини часто недооцінюється, хоча вона забезпечує організм не тільки структурною підтримкою і захистом, але і виробляє клітини крові, бере участь в роботі імунітету та синтезує гормони. Результати дослідження оприлюднили в Cell Metabolism.

Їжа, яка допомагає виробляти гормони. Фото: Youtube
Їжа, яка допомагає виробляти гормони. Фото: Youtube

Саме цій функції скелета присвячені дослідження команди Джерарда Карсенті. Йдеться про дослідження, де вчені піддавали мишей стресовим впливам, вимірюючи рівні різних гормонів. При цьому відзначалося різке збільшення кількості як адреналіну, так і остеокальцину.

Після чого піддослідним було видалено хірургічним шляхом кори наднирників і штучного придушення її функцій. Як і можна було очікувати, у відповідь на стрес у них різко зростав рівень остеокальцину: виробляти адреналін вони були нездатні.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Гормони. Фото: Youtube
Гормони. Фото: Youtube

Цікаво, що гризуни з адреналектомією і пацієнти з наднирковою недостатністю все ще можуть встановити нормальну реакцію на гострий стрес. Генетичні експерименти показують, що це пов'язано з подвоєнням циркулюючого остеокальцину у цих тварин.

Нагадаємо, ми писали, про користь та шкоду від часнику: безліч корисних властивостей, але є свої мінуси.

Як повідомляв "Знай.ua" які лікарські рослини можна виростити в домашніх умовах.

Також "Знай.ua" інформував, жінки з найсильнішою енергетикою: десять імен, наділених особливою силою.