У народі святкують Лаврентьєв день, який прикріплений до цієї дати. Його так назвали, бо православні відзначають день єпископа Лаврентія Печерського.

Хоча іноді трапляються назви "Биття морозне" або "Морозбита булинка". Назва Ігнатьєв день пішла від того, що разом з Лаврентієм згадують і про Ігнатія Богоносця.

У народі вірили, що цього дня чаклуни та відьми виходять зі своїх будинків. Вони йдуть на поля та городи з однією метою – покривають пліснявою землю та можливі рослини. Коли закінчують, йдуть до людей, щоб наврочити їх, щоб не лишилося більше людей на землі. Щоб вони не підійшли до будинку, потрібно вранці розкидати гілки будяка навколо будинку.

Свята 11 лютого, фото: Проза.ру
Свята 11 лютого, фото: Проза.ру

Зверніть увагу, чи немає біля вашого будинку залому. Так роблять теж чаклунки. Вони із сухого бур'яну роблять складку у вигляді ляльки. Під час цих дій обов'язково читають прокляття, закопують вугілля та наговорену сіль. А травинки вони обв'язують кінським чи жіночим волоссям. Посипають таку страшну ляльку могильною землею з місця, де спочиває самогубець. Не можна прибирати такі заломи, бо болітимуть руки та спина, та й зовсім можуть відмовити. Ще не сідали нічого на цьому місці.

Популярні новини зараз
В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат Українці можуть отримати до 3000 гривень на оплату газу: що потрібно зробити Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони
Показати ще

Ворожка, віщунка, відьма
Ворожка, віщунка, відьма

Якщо ж відьма зав'язала 26 трав, то наводила псування на главу сім'ї і на весь урожай, тоді треба кликати знахаря, щоб він читав молитви та змови над травинками.

Святого Лаврентія, якого згадують цього дня, вважають цілителем очей. Можна звернутися до нього з молитвою і попросити порятунку від очних хвороб. При молитві потрібно вставати навколішки перед іконою, а потім провести по ній новим рушником білого кольору. Його потім віднесіть додому та втирайте очі. Тоді хвороби до вас не причеплять.

А ще слід провести час у пості. Але рибу їсти можна. Рибіну слід ділити на частини за кількістю сидячих за столом. Потім ви житимете у світі, а якщо хтось і буде незадоволеним, то замовкне, як риба.

Ціни на рибу. Фото: скрін youtube
Ціни на рибу. Фото: скрін youtube

Що не можна робити

Сьогодні заборонено їсти м'ясо та молочні продукти. Тобто, бажано, щоб цей день був пісним. І, як ми вже вказували раніше, якщо побачите надламане сухе бур'яни з намотаним у вигляді ляльки волоссям або чимось схожим, ні в якому разі не торкайтеся до нього.

Нагадаємо про доплати до пенсії у 2023 році: хто з українців може очікувати на підвищення виплат.

Раніше ми повідомляли, що Володимир Зеленський розповів, яка картопля з котлетками запала в серце: "Тільки з олією, яка пахуча".