Певна категорія українців може достроково вийти на пенсію, при цьому не маючи необхідного страхового стажу, що у 2023 році для жінок та чоловіків становить 30 років. Про це нагадали у Міністерстві з реінтеграції тимчасово окупованих територій.

На дострокову пенсію можуть розраховувати багатодітні батьки. Жінки, які народили п'ятьох або більше дітей, почнуть отримувати виплати в 50 років за наявності 15 років страхового стажу.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Процедура оформлення дострокової пенсії дуже проста. Для початку потрібно підготувати такі документи:

  • документ, що засвідчує особу
  • документ, що засвідчує придбаний страховий стаж
  • свідоцтва про народження дітей або їх паспорт.

Заява про призначення пенсії подається до органу Пенсійного фонду. Але є нюанс - це необхідно зробити не раніше ніж за місяць до виповнення пенсійного віку, тобто до 50-річчя жінки, і бажано не пізніше трьох місяців з дня досягнення цього віку. Гроші почнуть нараховуватись з дня 50-річчя.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

“Багатодітний батько має право на отримання дострокової пенсії за умови, якщо мати не скористалася своїм правом або у разі відсутності. Зазначимо, що багатодітний батько має право вийти на пенсію у 55 років за наявності 20 років страхового стажу”, - додали у Мінреінтеграції.

Багатодітний батько, скріншот: Youtube
Багатодітний батько, скріншот: Youtube

Нагадаємо, яку довідки потрібно подати у 2023 році для нарахування пенсії: необхідна у двох випадках

Раніше ми писали про те, що в Україні підскочили ціни на головні продукти: скільки просять за хліб, яйця, рибу, олію та овочі

Як повідомляв Знай.ua, українці отримають нову допомогу при народженні дитини: кому з батьків виплатять від 20 до 50 тисяч