Це народне свято відзначають щороку в той самий день, а називається воно Агафія Корівниця. У православ'ї шанують Агафію Панормську або як ще називають Палермську.

Також було прийнято поминати предків, які вже померли і дуже боялися, щоб корови не померли голодною смертю. Тому в дня було ще кілька назв: "Голодуха", "Скотниця", "Коров'яча смерть".

Саму мученицю Агафію вважали покровителькою худоби, ніби вона допомагає вберегти корів. У теплу пору року при великій кількості їжі та корму не потрібний був захист коровам, але ось під кінець зими сіна вже не вистачало, корови втрачали сили і худнули. При такому харчуванні вони не тільки не давали достатньо молока, а й були сильніше схильні до захворювань.

Сіра українська корова, фото: скріншот з відео
Сіра українська корова, фото: скріншот з відео

А відмінок від цього голоду пов'язували з появою злого духу Коров'я смерть. Вважалося, що це страшна баба, яка має руки-граблі або просто стара в білому одязі. І вірили, що саме вона ходить селом і вбиває корів. Але могла Коров'я смерть стати і чорною твариною, ходити в самому череді і заражати худобу. За повір'ям її можна було занести до села з товарами, бо інакше не міг злий дух потрапити туди.

Популярні новини зараз
Затримка виплат: Пенсійний фонд пояснив, що буде з пенсіями та субсидіями за травень Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи
Показати ще

Щоб уникнути цього, жінки виходили з розпущеним волоссям, одягали білі сорочки і впрягалися в соху. Борознили хрести на перехрестях, а потім навколо села, змішували сніг із землею. Саму соху мала везти або дівчина, або вдова, інші жінки шуміли і гриміли, чим могли. Одна навіть їхала на помелі. Інші носили віники без листя для лазні та горщики з вуглинками. Наприкінці цього дивного обряду вбивали чорного півня та закопували у землю.

Свята 18 лютого, фото: Русский след
Свята 18 лютого, фото: Русский след

Однак треба зробити цього дня зовсім інше, адже навряд чи хтось зараз проводитиме подібний обряд. Згадайте померлих родичів або просто знайомих, які були вам дорогі. Потрібно помолитися за їхні душі. Особливо це стосується тих, хто помер насильницькою смертю. Також є повір'я, що якщо сьогодні освятити хліб, то він потім вгамовуватиме вогонь. Його зберігали спеціально до можливої ​​пожежі, а потім кидали у полум'я. Робили це, бо вірили, що Агафія також може захистити від вогню.

Що не можна робити

Заборонено свариться, особливо розпочинати конфлікти у сім'ї. Також не можна, щоб у вас вдома був бардак чи бруд. Але прибирати теж не варто. Вважається, що треба було прибрати будинок напередодні, щоби провести цей день у чистоті. Не можна вночі на Агафію спати. В іншому випадку демони з пекла прийдуть до вашого будинку через трубу. Якщо не хочете з ними зустрітися, потрібно замазати всі труби глиною, а в щілини покласти квітки будяка.

Чортополох, фото з вільних джерел
Чортополох, фото з вільних джерел

Нагадаємо, що проблеми зникнуть, а життя налагодиться: яким 4 знакам Зодіаку готуватись до приємних новин.

Раніше ми повідомляли, кому ще не потрібно чекати на пенсійний вік: яка категорія українців може отримувати виплати та пільги з 50 років.