За показником купівельної спроможності Україна знаходилась між Ефіопією та Камбоджею, але це було до війни.

В рейтингу USDA, за підсумками 2021 року, Україна посіла 92 місце, розташувавшись між Ефіопією — 41,3 % витрат на харчування та Камбоджею — 42,7 %, перебуваючи серед країн, де відсоток витрат на продовольство є одним з найвищих. Про це пише співробітник ННЦ Інституту аграрної економіки.

Гаманець, фото depositphotos
Гаманець, фото depositphotos

Частка витрат на продовольство українців склала 41,6% у 2021 році, на відміну від 39,7 % у 2019 році. Той самий показник, частка витрат на харчування на одну людину по світу, склала 24,6% у 2019 році, та 25,5 % – у 2021 році. Тобто українці витрачали до війни майже у два рази більше на харчі чим це робили в інших країнах світу.

Хоча до списку досліджуваних увійшли досить різні країни, що диференціюються за рівнем добробуту та впливом COVID-19 на їхній продовольчий ринок, однак зростання витрат фіксується як для економічно розвинутих держав, так і для тих, що характеризуються низькими доходами населення, - наголосив Богдан Духницький, доктор економічних наук.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Супермаркет, каса, фото: Знай.ua
Супермаркет, каса, фото: Знай.ua

Науковець зазначає, що минулого року Україна постала перед надскладною задачею перед внутрішнім продовольчим ринком. Значення Індексу продовольчих цін стало одним з найвищих в історії спостережень (143,7 пункти), на 14 % перевищивши показник 2021 року.

Нагадаємо, ми писали, що будемо давитись прісною їжею? Українцям показали оновлені ціни на сіль та цукор у супермаркетах.

Як повідомляв "Знай.ua" в Україні змінилася вартість хліба, молока та кави: скільки коштуватимуть продукти в супермаркетах.

Також "Знай.ua" інформував, кілограм за 65 гривень? В Україні під кінець зими різко падають ціни на свинину.