Пенсійна реформа триває, та за 25 років стали більш жорсткими умови виходу жінок на пільгову пенсію, за списками зі стажем в особливо шкідливих умовах.

У 1990 роки, законодавством було передбачено для жінок, які працювали за списком №1, призначати пенсії при досягненні 45 років, за наявності 15 років загального стажу, з яких не менше 7 років 6 місяців – в особливо шкідливих умовах. Про це повідомляє незалежний консультант Сергій Коробкін.

Пенсійний фонд. Фото: скрін youtube
Пенсійний фонд. Фото: скрін youtube

За списком №2 пільгова пенсія призначалася при досягненні 50 років, за наявності не менше 20 років загального стажу, з яких не менше 10 років – у шкідливих умовах.

За словами Коробкіна, у 2015 році правила почали змінювати, в тому числі через підвищення жінкам пенсійного віку та збільшення загального стажу, необхідного для призначення пільгових пенсій.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року "Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Оновлені умови отримання пільгових пенсій

За списком №1 пенсійні виплати призначаються жінкам при досягненні 50 років, за наявності не менше 20 років загального стажу, з яких не менше 7 років 6 місяців.

Проте зараз ще відбувається перехідний період. І жінки, які народилися з 1 квітня по 1 вересня 1974 року, все ще можуть вийти на пенсію не у 50 років, а у 49 з половиною. Так само і зі стажем. Якщо пільгову пенсію призначатимуть до 1 квітня 2023 року, то вимагатимуть не 20, а 19 років загального стажу.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

За списком №2 пенсії призначаються і жінкам, і чоловікам при досягненні 55 років. Для цього жінці треба мати 25 років загального стажу, з яких не менше 10 років – за списком №2. Тут також продовжує діяти певний перехідний період.

У 2020 році Конституційний суд визнав такі зміни неправомірними. Тобто зміни 2015 року, які погіршили пенсійне законодавство, визнано неконституційними. Але у ПФУ продовжують нараховувати пенсії саме за новими нормами.

Нагадаємо, ми писали, що пенсіонер отримує по 700 гривень на день, "стрибаючи" перед водіями просто на дорозі.

Як повідомляв "Знай.ua" пенсії – це лише початок: українцям піднімуть ще один вид виплат, озвучено суми.

Також "Знай.ua" інформував, доведеться повозитися з документами: як родичі покійного пенсіонера можуть отримати недоотриману пенсію.