В Україні тривають заходи щодо мобілізації, яка діє у державі з лютого 2022 року. Багатьох чоловіків, як і жінок, цікавить питання, кому ж на вулиці не можуть вручити повістку.

Відповідь на це питання надав український юрист Ілля Шипко, пише портал "Хвиля".

Роздача повісток, фото: Telegram
Роздача повісток, фото: Telegram

За словами юриста, виходячи з українського законодавства вручення повісток під час мобілізації на вулиці не забороняється. Проте попередньо співробітники Територіального центру комплектації (ТЦК) повинні з'ясувати особу того, хто її отримує, оскільки не всі чоловіки є військовозобов'язаними.

"Наприклад, якщо чоловікові більше 60 років, він не військовозобов'язаний і вручати йому повістку на вулиці немає потреби. Якщо особа не встановлена, то зрозуміло, що повістка не може бути виписана, тому що немає даних. А виписати повістку без встановлення даних особи не можна", – пояснив юрист.

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

При цьому Шипко наголосив, що громадяни можуть відмовитися від отримання повістки на вулиці, якщо цей документ вручається не за місцем реєстрації.

Видача повістки, фото: Telegram
Видача повістки, фото: Telegram

Для цього необхідно одразу повідомити представників ТЦК про своє перебування на обліку в іншому центрі комплектування та по можливості показати документ про місце реєстрації або військовий квиток.

У тому випадку, якщо повістку на вулиці все ж таки вручили в іншому місті, то можна прийти до Територіального центру комплектації, зазначеного у документі, та надати необхідні документи про перебування на військовому обліку в іншому ТЦК.

Юрист додав, що при отриманні порядку денного громадянин зобов'язаний розписатися про отримання із зазначенням дати вручення.

Нагадаємо, жодного дня без переляканих білорусів: прикордонники поскаржилися, що українці загрожують їм "повішеним Валерою" у лісі.

Раніше повідомлялося, що українські військові знайшли "золоту жилу": прийшли перевіряти молодь на гучну тусовку в нічний клуб.

Також, уникнення мобілізації за кордоном: після повернення в Україну чоловіки, що втекли, нестимуть відповідальність.