В Україні пропонують підняти штрафи за порушення прав споживачів. Покарання для підприємців зросте удесятеро, а в окремих випадках до кримінальної відповідальності. Про це свідчить законопроєкт №9095, який 13 березня зареєстрували у Верховній Раді.

Так, у документі пропонується посилити покарання за відмову надавати споживачеві інформацію про товар, послугу або виробника. Якщо зараз максимальний штраф становить 170 гривень, то за новими правилами – від 170 до 850 гривень.

Супермаркет, фото Хвиля
Супермаркет, фото Хвиля

Значно можуть посилити покарання відмову споживачеві у реалізації його права у разі придбання ним товару неналежної якості. Якщо зараз штраф від 17 до 306 гривень, то пропонується запровадити від 170 до 1275 гривень.

Неправдива інформація про товар, надана споживачеві, обійдеться штрафом від 850 до 1700 гривень, якщо вона не зашкодила здоров'ю та життю. На даний момент покарання суттєво м'якше – від 170 до 850 гривень.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Надання покупцю неправдивої інформації, яка спровокувала проблеми зі здоров'ям, каратиметься штрафом від 51 тисячі до 136 тисяч гривень. Сісти у в'язницю терміном від 3 до 8 років можна буде, якщо діяльність призвела до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Варто зазначити, що ці норми почнуть діяти, якщо у Верховній Раді підтримають новий законопроєкт. Також наголошується, що штрафи, стягнуті за порушення прав споживачів спрямовуватимуться виключно на потреби ЗСУ.

Раніше портал Знай повідомляв, у "Сільпо" помітили сумнівні товари та звинуватили у продажу гуманітарки: чим закінчився скандал.

Також наш портал інформував, захотіла хлібця, а отримала "м'ясний сюрприз": популярний супермаркет порадував мишу.

Крім того, ми писали, популярний супермаркет попередив українців про важливе: багато хто міг цього не знати.