Багато українців, тікаючи від війни, яку розпочала росія, обрали країною свого тимчасового проживання Польщу.

Там і мова зрозуміліша, і до будинку ближче, і соціальні виплати гріли душу. Нині ж стало відомо, що у Польщі масово позбавляють тих самих виплат певні категорії українців.

Про це повідомляє Явп.пл.

Польський омбудсмен Марчін В'єнцек звернувся до уповноваженого уряду з питань біженців з України Павла Шефернакера через масові випадки, коли біженці втрачають статус UKR та привілеї, які він дає, виїжджаючи з країни на менше 30 днів.

Українські біженці у Польщі. Фото: скрін youtube
Українські біженці у Польщі. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

В офіс обмудсмена надходило безліч скарг від громадян України на безпідставну втрату статусу UKR. Їх позбавляли права на соцвиплати та безкоштовну медицину, навіть якщо вони поверталися до Польщі з України протягом 30 днів, згідно з новим законом. Також є випадки позбавлення статусу UKR людей, які не виїжджали з Польщі.

В Офісі омбудсмена зазначили, що виявили основні причини, через які біженці з України втрачають статус UKR. Першою з них є те, що прикордонна служба реєструє дату виїзду громадян України з Польщі, а дату повернення – ні.

Біженці в Польщі. Фото: Youtube
Біженці в Польщі. Фото: Youtube

Однак, у такому разі цей статус можна відновити, підтвердивши, що людина перебувала за межами Польщі не більше 30 днів. Але як виявилося, що це не так просто, адже прикордонники не проставляють штампи в паспортах українців, які користуються документом diia.pl. А це означає, що довести перебування за кордоном не більше ніж 30 днів, не просто.

Ще однією проблемою є відновлення статусу UKR із поданням заяви. У такому разі вказується дата подання заяви, і в цьому випадку він не отримує соцдопомоги за період, коли статус UKR не діяв, хоча це було помилково.

Українці в Польщі. Фото: скриншот Youtube
Українці в Польщі. Фото: скриншот Youtube

Омбудсмен також звернув увагу на тривалі затримки із внесенням прикордонної служби інформації до бази даних про перетин кордону громадянами України. Прикордонники вводять дані про дату виїзду через кілька місяців, а людина, яка давно повернулася до Польщі, може втратити виплати.

В'єнцек направив офіційне звернення до уповноваженого уряду Польщі з питань біженців з України Павла Шефернакера з проханням втрутитися у ситуацію та навести лад.

Нагадаємо, що вдома краще? Біженці порівняли життя за кордоном та в Україні.

Раніше ми повідомляли, що часу лишилося до 1 травня: за що українських біженців на Батьківщині оштрафують.