В Україні з початку війни активно дорожчають не тільки продукти та послуги, але й ліки. За даними Держстату, на 20,2%. Якщо розглядати конткрентно, ціни на деякі препарати в середньому зросли на 20 грн, а в деяких регіонах вони продаються з різницею 150 грн.

Експерти з цієї галузі зазначили, що в когось ще залишилися запаси ліків, виготовлених до лютого 2022 року. А ось на нові закупівлі діють зовсім інші розцінки, тому роздрібний продаж теж виріс.

Ліки в аптеці, фото realnoevremya
Ліки в аптеці, фото realnoevremya

З найголовніших причин подорожчання – зростання курсу долара. Це впливає і на вартість імпортних ліків, і на сировину для виготовлення українських препаратів. Також слід враховувати подорожчання палива та логістики. Глава асоціації виробників ліків Петро Багрій повідомив, що зараз дуже збільшився час доставки препаратів до України, бо авіацією це робити неможливо.

"Скло подорожчало в усьому світі, субстанція подорожчала, упаковка подорожчала... Все призвело до підвищення цін на лікарські засоби", - додав він.

Ще експерти зазначають, що попит на ліки впав на третину, оскільки багато людей виїхало за кордон із початку війни. А ось з дефіцитом препаратів в аптеках проблем немає, хоча асортимент значно скоротився на 10-15% і платоспроможність населення також знизилася.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати
Показати ще

Аптека, скріншот: YouTube
Аптека, скріншот: YouTube

Незважаючи на все, в 2023 році експерти прогнозують зростання фармринку. Proxima Research очікує збільшення обсягів продажу лікарських засобів у гривні: на 7% за песимістичним сценарієм і на 30% – за оптимістичним.

"Перспективи залежатимуть від багатьох факторів: характеру та інтенсивності бойових дій, повернення/неповернення людей з-за кордону, відсутності збоїв у постачаннях сировини тощо. На ціни, у свою чергу, впливатимуть інфляційні процеси та валютний фактор, оскільки більшість сировини - іноземного походження", – говорить у коментарі Mind директор з корпоративних комунікацій компанії Дарниця Василь Губарець.

Нагадаємо, яку фінансову допомогу українцям надають навесні 2023: гроші від трьох організацій

Раніше ми писали про те, що такої послуги ви ще не бачили: "Нова пошта" пропонує новий сервіс, українці чекали