7 квітня православні у всьому світі відзначають свято Благовіщення.

У православній церкві 12 основних свят, Благовіщення входить до цього числа і вважається одним із найзнаковіших, оскільки саме в цей день стало відомо про непорочне зачаття Христа. Саме цього дня з Дівою Марією поговорив архангел Гавриїлом, який розповів їй, що через 9 місяців вона народить Сина Божого.

У відповідь на таку звістку Гавриїла Марія висловила покірну згоду. Згідно зі святим писанням, вважається, що непорочне зачаття відбулося саме в момент відповіді Марії.

Назва "Благовіщення" з'явилося тільки в VII столітті, раніше його називалося "проголошення", "день вітання", "Привітання Марії", "Зачаття Христа", цікаво, що повністю свято називається: Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Популярні новини зараз
Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Що можна і чого не можна робити на Благовіщення

Цього дня, як і у всі великі релігійні свята, дуже бажано сходити до церкви та замовити молитву за їхнє здоров'я своїх рідних та близьких.

Цього дня категорично не можна працювати. У народі кажуть: "Цього дня дівка косу не плете, птах гнізда не в'є" . Є легенда, що колись зозуля звила гніздо в день Благовіщення і була покарана за це: з того часу зозулі не роблять гнізд, а підкидають свої яйця іншим птахам.

Усі домашні справи під забороною, крім приготування великодніх страв, але їх не можна пробувати (через пост). У Благовіщення не можна займатися посівними та іншими роботами у саду чи городі. Традиційно все це робиться наступного дня після свята.

Не рекомендується позичати гроші і давати на якийсь час якісь речі – є ризик віддати разом з цим свій добробут і достаток.

Цього дня забороняється лаятися та сваритися, вживати алкоголь та займатися сексом.

Нагадаємо, що харчування у Великий піст може бути різноманітним: що є у 5 седмицю перед Великоднем – від ікри до борщу.

Раніше ми повідомляли про три дні вихідних на Великдень: українці дізналися, скільки вони відпочиватимуть у світле свято.