У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святителя Кирила Катанського (Сицилійського) єпископа.

Люди, як часто буває, переінакшили ім'я святителя на свій лад, вклавши в нього новий зміст. Казали, що день Катаніка — остання можливість покататися на санчатах з гір по снігу, що тане. Інші назви свята: "Кирило", "День Кирила Качальника", "Качальник", "Колодезниця".

Наші пращури вважали, що сьогодні вже можна міняти взуття з зимового на легше, але потрібно бути обережнішим, щоб не захворіти. Раніше від лихоманки захищалися гарячим вугіллям та золою, які загортали в тканину та прикладали до хворого місця. Але в наш час є дієвіші способи: краще харчуйтеся, займайтеся спортом, пийте вітаміни і постарайтеся не одягатися так, щоб вам було жарко.

Також необхідно в цей час частіше ходити в лазню, а на вулицю виходити без шапки, вважається, що тоді хвороба не причепиться. Але слухайте свій організм, якщо вам холодно, не варто одягатися занадто легко.

Популярні новини зараз
ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40% У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати
Показати ще

Є ще один ефективний метод від застуди з підвищеною температурою. Потрібно переодягнутися у вивернутий задом наперед одяг. Наші пращури навіть намагалися обманювати хвороби, наприклад, писали на хаті "Нікого немає вдома" або на ланцюжок з натільним хрестом прив'язували папірці з молитвами.

Також не варто забувати, що зараз ще триває Великий піст, треба бути добрішими, смиреннішими, дотримуватися заборон у їжі і більше турбуватися про власне душевне здоров'я.

Що не можна робити 3 квітня

Крім того, що зараз триває Великий піст і є певні заборони на поведінку та їжу, є й інші речі, які не варто робити цього дня. Породіллям не варто переживати, якщо пологи випали на цей день, то вони пройдуть успішно, легко та швидко. Також сьогодні, як і в день іншого святого, Лева Катаніка, не можна дивитись на небо. Інакше можна не спеціально побачити падаючу зірку, а це на превелике нещастя. Так вважають, бо раніше вірили, що кожна зірка – це людське життя, а якщо воно падає, то хтось помре.

Нагадаємо, що ціни на цукор впадуть? В Україні планують зібрати багатий урожай буряків – на 1,6 млн. тонн більше, ніж у 2021 році.

Раніше ми повідомляли про Благовіщення у 2023 році: які послаблення у Великому пості, історія та традиції свята.