Нікому з нас не хочеться старіти, це факт, але цей процес зупинити неможливо. Медики вже давно з'ясували, як їжа впливає на старіння організму, але є продукти, які спроможні його сповільнити.

Нутриціолог Анастасія Голобородько поділилася списком продуктів, які сприяють тому, щоб організм якнайдовше залишався молодим. На процес старіння впливає глікація, а виникає вона через велике споживання цукру та вуглеводів.

Шкідлива їжа, фото bariatriarf
Шкідлива їжа, фото bariatriarf

У свою чергу, глікація руйнує колаген, що згодом призводить до появи зморшок на обличчі. Також вона розвиває атеросклероз і порушує щоденний природний детокс організму.

"Якщо перебір цукру регулярний, він накопичується. З віком процес глікації наростає і його рівень визначає наш біологічний вік", - пояснює нутриціолог.

Популярні новини зараз
До 20 грудня потрібно встигнути: хто має відвідати ТЦК "Тисячу Зеленського" дозволили отримати ще одним способом: як скористатися можливістю Подорожчання буде нестерпним: українцям радять робити запаси – по 10 кіло не менше Стосується всіх одержувачів пенсій: українцям дали 30 днів на явку до ПФУ
Показати ще

Саме тому варто контролювати споживання цукру, але він може бути у різному вигляді:

  • білий цукор, сиропи топінамбуру та кленовий, "корисні" десерти, фруктоза;
  • вершки та молоко;
  • крем-сири та плавлені сирки, сирники та чізкейки;
  • рафіновані зерна та каші (біле борошно, білий та темний хліб, вівсяні пластівці, гранолу);
  • м'ясо, птиця, риба засмажені до скоринки, солодкі соуси, копчення;
  • сухофрукти, паніровка, фритюр.

Щоб уповільнити старіння, потрібно включити до раціону такі продукти:

  • горіхи, мигдаль, кунжут, гарбузове насіння;
  • оливки, авокадо;
  • жирну рибу та морепродукти;
  • темну зелень;
  • чорні та червоні ягоди;
  • какао-боби та чорний шоколад.

Холодильник, фото techforhome
Холодильник, фото techforhome

Нагадаємо, потім додавати у фарш для котлет сильногазовану воду.

Раніше ми писали про те, що самі собі шкодимо: що може статися, якщо стримувати кашель та чхання