Ситуація на українському ринку овочів є досить складною, адже цінники на багато продуктів уже побили всі рекорди. Експерти розповіли, чи можуть знизитись ціни, якщо фермери наростять виробництво у 2023 році, передає delo.ua.

У наступному сезоні очікується збільшення частки української продукції, втім, таке зростання може бути досить ризикованим у деяких сегментах. Наприклад, у сегменті цибулі, адже збільшення виробників та розширення виробничих площ в інших країнах може чинити тиск на ціни. У той же час на ринку залишаться й інші проблеми, які штовхатимуть ціни нагору.

Овочі. Фото: скрін youtube
Овочі. Фото: скрін youtube

"У деяких сегментах таке зростання може виявитися недостатнім, наприклад, у сегменті тепличних овочів, адже проблеми з високою вартістю електроенергії та інші труднощі на ринку залишаться", - зазначає аналітик Євген Кузін.

Водночас економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак вважає, що швидко замінити виробництво, що знаходиться на Півдні, не вийде. Він зазначає, що для овочів потрібні певні умови зберігання, сортування тощо. На все це потрібен час та чималі кошти.

Популярні новини зараз
Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею
Показати ще

Супермаркет, овочі: фото Знай.ua
Супермаркет, овочі: фото Знай.ua

Експерт заявив, що у першій половині сезону цінники на овочі можуть знизитися, але малоймовірно, що суттєво. Вже в другій половині сезону слід очікувати зростання цін через додаткові витрати виробників інфраструктуру для зберігання.

Раніше портал Знай повідомляв, популярні овочі для весняного салату подешевшали: скільки хочуть за молоду капусту та огірки в українських супермаркетах.

Також наш портал інформував, що в Україні знову подорожчало молоко: які ціни в супермаркетах і де можна купити дешевше.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, весняне барбекю доведеться відкласти: в Україні подорожчала яловичина, які ціни у супермаркетах.