Консультант зазначив, що за наявності документів, що підтверджують навчання у професійному ліцеї, цей час можна врахувати як страховий стаж.

Такими документами можуть бути довідки, свідоцтва про закінчення навчального закладу або інші офіційні підтвердження.

Коробкін наголосив, що пенсія за інвалідністю II та III груп особам, які молодші за 24 роки, встановлюється за наявності хоча б одного року стажу.

Проте, за словами експерта, у випадку навчання за державним замовленням час навчання не можна врахувати як страховий стаж для нарахування пенсії по інвалідності.

Водночас Сергій Коробкін підкреслив, що рішення про визнання часу навчання як страхового стажу залежить від різних факторів, таких як вид професійної освіти, період навчання та інші умови, які необхідно уточнювати в кожному конкретному випадку.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Експерт пояснив, що після 1 січня 2004 року навчання не зараховується до стажу роботи. Раніше чинне законодавство передбачало зарахування навчання у вищих та середніх спеціальних навчальних закладах, училищах, курсах підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, а також в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі.

Наявність стажу роботи визначає, за яким законом буде призначена виплата. Якщо є стаж, то для отримання пенсії необхідно звернутися до Пенсійного фонду відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Коробкін пояснив, що якщо людина не має стажу, то може розглядатися можливість призначення державної соціальної допомоги. Таку допомогу призначають органи соціального захисту населення відповідно до закону "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, і особам з інвалідністю". Питання про призначення допомоги розглядається тільки у випадку малозабезпечених осіб або у разі встановлення І групи інвалідності.

Отже, за наявності відповідних документів про навчання у професійному ліцеї, цей час можна врахувати як страховий стаж для нарахування пенсії по інвалідності, проте необхідно уточнювати деталі в кожному конкретному випадку.

Раніше ми розповідали: Кому з українців автоматично призначатимуть пенсію?

Нагадуємо: Скільки коштуватимуть пологи в Україні?

Також: Як отримати фінансову допомогу від держави?