Великдень – одне з найголовніших свят року для православних українців. Існують цікаві українські традиції, про які мало хто знає.

Биття яєць символізує боротьбу добра та зла. У недільний ранок треба бити яйця тричі, а найміцніше зберігати ще три дні.

Битва яйцями на Великдень, фото: Знай.ua
Битва яйцями на Великдень, фото: Знай.ua

Існує обливальний понеділок. У цей день після Великодня існує традиція з давніх часів. Хлопці обходили будинки та обливали водою дівчат для "очищення". А дівчатка за це дарували їм яйця.

Під час приготування паски не можна лаятись, видавати гучні звуки і навіть гупати дверима. Інакше тісто не підніметься.

Популярні новини зараз
Економічне бронювання не захистить: кого забере ТЦК В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою Українці можуть отримати до 3000 гривень на оплату газу: що потрібно зробити
Показати ще

Великодня паска, начинка, фото: Знай.ua
Великодня паска, начинка, фото: Знай.ua

Вважається, що високі паски несуть щастя та мир у сім'ї.

У день Пасхи заборонено шити, в'язати, прибирати і займатися фізичною роботою. Не можна сумувати чи сваритися. Заборонені також безбожні думки і лихослів'я, не можна засуджувати інших.

Не можна викидати сміття після заходу сонця перед святом, вважається, що так можна викинути удачу. Якщо загадати бажання та з'їсти освячене яблуко, бажання здійсниться. Крихітки після великодньої трапези потрібно згодувати птахам, тож можна залучити до будинку гроші.

Великдень, фото пресслужба МВС України
Великдень, фото пресслужба МВС України

Нагадаємо, чому дата Великодня щороку змінюється: історія вибору святкування, коли відзначають католики та іудеї.

Раніше ми повідомляли, що має бути на Великдень у кошику і чому не можна брати сіль, фрукти та алкоголь до церкви.

Також стало відомо, що від Усіка вимагають "врятувати" московських попів, взявши приклад із Ломаченком: "На захист церкви".