У цей день вшановується пам'ять Іпатія, єпископа Гангри, яка була в Малій Азії. У 325 р. Іпатій був на Нікейському соборі, який встановив багато догмат християнської віри.

Але, повертаючись після нього в Гангру, Іпатій зазнав нападу розкольників. Які, побивши Іпатія камінням та кілками, кинули його тіло в болото.

Згідно з легендою, серед розкольників була одна жінка, чий удар каменем став для єпископа смертельним. І одразу ж після цього нападник втратив розум і тим самим каменем почала побивати себе. Коли пізніше тіло святого мученика підняли з болота і віддалі землі з усіма почестями мешканці міста, ця жінка на його могилі отримала зцілення, і на цьому місці християнам було явлено багато чудес.

Іпатію було прийнято молитися про те, щоб зцілив від безпліддя, послав подружжю дітей, а також про те, щоб у матері було достатньо молока, а у породіллі зупинилася кровотеча.

Популярні новини зараз
В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою Українці можуть отримати до 3000 гривень на оплату газу: що потрібно зробити В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій
Показати ще

Підносили йому молитви і про те, щоб вигнав бісів, і захистив від домовика, адже цього дня дідусь бурхливо виявляв не найкращі риси свого характеру.

За традицією 21 квітня селяни займалися оранкою землі на полях під овес. Його починали сіяти з моменту появи перших суцвіть на яблунях і грушах, а також з появою довгих чорних мух, яких прозвали вівсяними, і зі зникненням овес переставали сіяти.

У цей день особливе значення надавалося воді та водойм, селяни йшли на річку чи до озера, щоби почистити воду. Це робилося, щоб відкрити шлях весні, тобто відімкнути весняні води.

Озеро Синевир - фото karpaty.love
Озеро Синевир - фото karpaty.love

Цього ж дня вранці було прийнято вмиватися джерельною водою, а потім обличчя не можна було витирати рушником, треба було дати воді висохнути. Потім пили натще воду з колодязя і просили дати міцного здоров'я на багато років.

Не прийнято в це свято ходити на рибалку. Забобонні рибалки вірять у прикмети і знають, що 21 квітня не підходить для тихого полювання.

Нагадаємо, що українці у Польщі можуть нарватися на "неприємні" штрафи – як цього уникнути.