Власний город - чудовий спосіб тішити себе свіжими та натуральними продуктами. Але за цією привабливою картинкою можуть ховатися ризики для здоровʼя, якщо нехтувати елементарними заходами безпеки, пише Marca.

Ґрунт, вода, домашні улюбленці й навіть садовий інвентар можуть стати джерелом небезпечних бактерій - наприклад, кишкової палички (E.coli), сальмонели або різноманітних паразитів. Щоб уникнути харчових отруєнь і спокійно насолоджуватись врожаєм, надзвичайно важливо правильно очищувати овочі, особливо якщо ви плануєте вживати їх сирими.

Полив городу, кадр з відео
Полив городу, кадр з відео

Свіжі овочі з городу можуть бути забруднені через багато факторів - це і ґрунт, і гній, і неочищена вода для поливу, і фекалії тварин, а також патогенні мікроорганізми на кшталт лістерії чи сальмонели. На це звертають увагу фахівці з Університету Каліфорнії в Девісі та Управління з контролю якості харчових продуктів і медикаментів США (FDA).

Особливо вразливі:

Популярні новини зараз
Пенсіонерам виплатять надбавки: хто може отримати 1180 гривень Пенсіонерам виплатять рекордну надбавку: хто отримає більше 5 тисяч Кожен десятий робить це замість сексу: дослідники показали невтішну статистику Пенсіонерам виплатять надбавки понад 600 гривень у липні: хто та як може отримати
Показати ще

Листова зелень та коренеплоди - такі як салат, морква чи картопля. Їхній тісний контакт із ґрунтом полегшує проникнення різних хвороботворних організмів.

Крім того, культури, що ростуть надто близько до тварин або необробленого компосту, частіше піддаються впливу патогенів, які здатні виживати й розмножуватись навіть після збирання врожаю.

Хоч вирощування овочів на власній ділянці - це чудове заняття, варто дотримуватись суворих правил гігієни перед їх вживанням у їжу.

Овочі, кошик / фото: Pixabay
Овочі, кошик / фото: Pixabay

Щоб зменшити ризики, експерти радять дотримуватись кількох простих кроків. Насамперед слід ретельно вимити руки та посуд із милом і водою перед тим, як торкатися овочів. Також важливо видалити видимі забруднення, а пошкоджені або зіпсовані частини овочів викинути ще до початку миття.

Окрім цього, овочі рекомендується промивати під проточною холодною водою (температура від 10 до 15 градусів Цельсія), обережно й делікатно протираючи листя або шкірку руками, щоб усунути будь-які мікроби, що могли залишитися на поверхні.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.