На другий тиждень після Великодня у вівторок відзначається Радониця – день поминання померлих. В 2023 році цей день припадає на 25 квітня.

Примітно, що в Україні це свято має ще одну назву – Проводи чи Гробки. Відзначаються вони у неділю, понеділок, вівторок чи середу Фоміна тижня. Цього дня заведено поминати померлих. Цей день ще називають Великоднем для покійних.

Великдень, українці, фото Знай.ua
Великдень, українці, фото Знай.ua

Радониця - суть та історія свята

Святкування Радониці сягає корінням у глибину століть, у ті далекі часи, коли Русь ще не прийняла християнство. На відміну від більшості інших язичницьких свят Радониця органічно вписалася в календар християнських свят.

Згідно з першою версією, якою дотримується православна церква, назва Радониця походить від слова радість. Вважалося, що цього дня лити сльози за померлими категорично заборонялося. Навпаки, слід було радіти і вірити в те, що в день Святого Пасхи всі наші близькі та знайомі, які покинули цей світ, були з нами.

Популярні новини зараз
Економічне бронювання не захистить: кого забере ТЦК Українцям запропонували перейти на новий тариф: зменшить рахунки за світло В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони
Показати ще

Друга версія каже, що Радониця – це ім'я одного із язичницьких богів. У народі свято має ще кілька назв. Одні люди звуть його Могилками, інші новим днем, а треті, взагалі, Тризнами. За переказами, ці ведичні істоти були хранителями померлих душ. Наші пращури намагалися всіляко задобрити їх і викликати повагу, тому несли на похоронні кургани різні частування та інші жертовні дари.

Традиції Радониці

У свято дозволяється скромна трапеза. Серед страв є пасхальні паски та освячені яйця. Допускається вживання малої кількості червоного вина. Залишки їжі необхідно віддавати нужденним людям. Біля могил предків, зазвичай, згадують добрі справи померлих родичів.

Є місця, де прийнято ставити склянку води із скибочкою хліба на підвіконня цілу ніч, напередодні Радониці. Жива та традиція ставити посуд на стіл для покійних. Цим усі живі показують, що їхні родичі продовжують жити у них у душах.

У деяких місцевостях зберігся звичай "умаслювання млинців". Тобто на випечені млинці клали надлишок олії, щоби показати всім померлим, що про них пам'ятають.

Приказки та прикмети на Радоницю

На Радоницю до обіду орють, обід плачуть, а ввечері скачуть.

Веселі пісні про масляну, а веселіше про Радоницю.

Весела масляна - безсоромна горе-п'яниця, а гуляюча Радониця - світлої радості приятелька.

Не почастуй честю-честю покійного батька про Радоницю — самого на тому світі ніхто не згадає, не почастує, не потішить.

Якщо у вівторок на Радоницю дощ, то говорили: "Божа Мати коромислом водитиме воду".

На цвинтар слід входити через ворота, а увійшовши, тричі перехреститися. Виходячи, слід зробити те саме, але вже стоячи обличчям до могил. Повернувшись із цвинтаря, слід вмити обличчя та руки.

Коли йдете з цвинтаря, подумки зверніться до покійних з такими словами: "Нам нехай вітається, а вам легко лежить", "Вам Царства Божого, а нам - до вас не поспішати".

Вважається, що вагітним жінкам не слід відвідувати цвинтарі.

Людина, яка взяла з могили цукерку, крашанку або якесь інше частування, призначене покійному, повинна прочитати за нього молитву, інакше вона буде приходити їй уві сні.

Молитва, прочитана вранці у Поминальний день, звернена не лише до Бога, а й до покійних родичів, може забезпечити довге та щасливе життя.

Молитва, церква. Фото: Знай.ua
Молитва, церква. Фото: Знай.ua

Нагадаємо, що в жодному разі не робіть цього тижня після Великодня: суворі заборони на Світлу седмицю з 17 по 23 квітня.

Раніше ми повідомляли, як потрібно поводитися після Великодня? Дві молитви, які читають увесь Святий тиждень.