Секрет довгого та здорового життя у великій мірі залежить від правильного харчування. Серед усіх продуктів дієтологи особливо виділяють шпинат, який називають "зеленою інвестицією" у здоров’я. Результати дослідження опубліковані на науковому сайті MDPI.

Заморожений шпинат, кадр з відео
Заморожений шпинат, кадр з відео

Раціон, насичений овочами та фруктами, знижує ризик серцево-судинних захворювань та деяких видів раку. Серед усіх зелених овочів шпинат особливо цінний завдяки високому вмісту вітамінів та корисних речовин.

Включити шпинат у меню дуже просто, і він підходить не лише для салатів. Листя можна трохи обсмажити з часником, додавати в салати, сендвічі, ролли або навіть пасту. Заморожений шпинат стане універсальним інгредієнтом для супів, омлетів або запіканок.

Дослідження показують, що шпинат має кілька важливих позитивних ефектів для організму:

Популярні новини зараз
Кінець війни чи заморожений конфлікт? Що Трамп насправді запропонував Зеленському замість членства в НАТО Нові правила вручення повістки: присутність чоловіка не обов’язкова Термін до 31 грудня: пенсіонерів закликали зробити це, щоб не втратити пенсію Стане головним полем бою: генерал назвав місто, на яке рф готує масштабний наступ
Показати ще

Антиоксидантний захист. У його складі є вітамін С, лютеїн і зеаксантин, які знижують запалення та захищають клітини від передчасного старіння.

Здоров’я серця та профілактика раку. Завдяки нітратам шпинат допомагає підтримувати нормальний тиск, а фітонутрієнти та бета-каротин знижують ймовірність розвитку деяких видів онкологічних захворювань.

Серце в руках. Фото: IStock
Серце в руках. Фото: IStock

Підтримка травлення. Приготоване листя шпинату є джерелом клітковини та каротиноїдів, що сприяють покращенню роботи кишківника та підтримці здорової мікрофлори.

Користь для мозку. Фолієва кислота та антиоксиданти допомагають зберігати когнітивні функції у людей похилого віку.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря та прирівнюватися до нього. Перед прийняттям рішень обов’язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.