Навчання на денній формі дозволяє отримати студентам відстрочку. Досить довгий період тривають суперечки щодо того, щоб взагалі заборонити військовозобов'язаним вступати до вишів.

Російські ЗМІ та анонімні Telegram-канали поширили новину про те, що незабаром в Україні нібито збираються заборонити військовозобов’язаним вступати до університетів «заради виконання мобілізаційного плану».
Приводом для маніпуляцій стала стаття Наталії Богути у виданні Фокус під назвою «Студенте, вам повістка. Чи можуть в Україні мобілізувати учнів університетів і коледжів».

Студент / фото: Pixabay
Студент / фото: Pixabay

Наталія пише про те, що у суспільстві продовжуються дискусії про те, чи варто заборонити чоловікам вступати до навчальних закладів, адже минулого року багато військовозобов’язаних вступали, щоб отримати право на відстрочку.

У статті є коментарі юристів, які однозначно стверджують: такий сценарій – малоймовірний. Адже це – обмеження права на освіту, яке гарантується Конституцією України.

Популярні новини зараз
Упустив Дантес і впіймав Кацурін: найвідвертіші і не зовсім чесні фото Наді Дорофєєвої Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти
Показати ще

Юристи пояснюють, що воєнний стан дозволяє обмежувати право громадян на освіту. Разом з тим прийняти такий законопроєкт буде важко.

Студент / фото: Pixabay
Студент / фото: Pixabay

Правники зазначають, що навіть якщо хтось з депутатів внесе у Верховну Раду законопроєкт, який передбачатиме зміни в законі "Про освіту" та заборонить військовозобов'язаним чоловікам вступати у виші, його законність розглядатиме Конституційний суд, який навряд чи визнає такий документ.

"Адже окрім потреб в оборонній сфері, Україна має розвивати свою економіку, а без кадрового потенціалу це неможливо. У нас багато ресурсів вже втрачено, і завдяки виїзду молодих людей за кордон через війну", — пояснює адвокатка Марина Бекало

Студенти, кадр з відео
Студенти, кадр з відео

Наразі законів, які б забороняли вступати чоловікам до навчальних закладів, немає. Вступна кампанія в деяких навчальних закладах вже почалася.

Нагадаємо, ми раніше писали вручення повісток: що треба знати про нові правила

Як повідомляв портал "Знай.ua", адвокат пояснив, як батько дитини може отримати відстрочку від мобілізації: не все так просто

Також "Знай.ua" писав, що юрист відповів, чи випустять чоловіків за кордон після закінчення війни: є важливий нюанс