Експерти розповіли, чому не можна вживати ранню полуницю. Що з нею не так.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЯк відомо, на полицях магазинів та на ринках вже почала з'являтися перша полуниця, проте ціни на неї все ще кусаються. Григорій Герман та Лілія Ребрик з'ясували, чи безпечна рання полуниця, навіть за високу ціну.
У березні українців шокували цінами на полуницю у 600 гривень за кілолограм, зараз, звичайно, вартість уже знизилася, але навіть не цифри в чеку відлякують покупців, а безпеку.
Нутриціолог Оксана Соколова розповіла, що в Україні не дотримуються норм, які мали б регулювати кількість нітратів у полуниці. А для того, щоб при перевезенні ягода не зіпсувалася, до неї додатково додають різні хімікати.
Журналісти спеціально придбали тест, який здатен показати кількість нітратів у продуктах. Його вартість лише сто гривень, а результат можна побачити практично одразу.
"Ця полуниця містить нітрати. Тому людям зі слабким імунітетом, зі слабким здоров'ям, а також мамам, що годують, літнім людям і дітям такий продукт вживати не можна, – пояснює нутриціолог. – Нітрати забруднюють кров, печінку і ми отримуємо отруєння".
Якщо все ж таки не терпиться поласувати улюбленою, літньою ягодою, робити це варто обережно, і зробити її більш безпечною.
Для цього варто вимочити ягоди протягом 30 хвилин. Під час цього відбуваються природні процеси і нітрати виходять. Не все, звичайно, але пристойна частина.
Використовувати потрібно тільки фільтровану холодну воду, в яку за бажанням можна додати сіль.
Однак найкращим варіантом буде все ж таки дочекатися сезону, коли ягоди будуть безпечнішими і дешевшими. Статися це має наприкінці травня, тобто вже за місяць.
Нагадаємо, що більше жодних націнок: в українських супермаркетах різко впали ціни на гречку.
Раніше ми повідомляли, що "солодке життя" вже поряд: українські супермаркети поділилися цінами на сіль та цукор.