В Україні триває війна і мобілізація. Військовозобов'язані чоловіки, окрім повістки, можуть отримати оповіщення – документ не обов'язково передбачає призов.

Владислав Юрчак, юрист адвокатського об'єднання T&T Partners розповів 24 каналу, що це за документ та чим він відрізняється від повістки. Оповіщення складається на підставі розпорядження керівника районного ТЦК та СП. Воно може бути адресоване органам місцевого самоврядування, керівникам підприємств, установ, організацій, у тому числі закладам освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності.

Повістка. Фото: скрін youtube
Повістка. Фото: скрін youtube

Оповіщення говорить про те, що чоловіка повідомили про те, що він має стати на облік, або ж уточнити свої облікові дані.

Це не обов'язково трансформується у неодмінну мобілізацію, а може бути пов'язане з бажанням уточнення інформації та обліку, а також формуванням резерву, — зазначив юрист.

Популярні новини зараз
Кіт випадково спалив будинок і його відправили працювати, щоб відшкодувати збитки ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Повістка, мобілізація, кадр з відео
Повістка, мобілізація, кадр з відео

Відповідним особам встановлюється обов'язок здійснити оповіщення конкретного списку громадян про їхній виклик до ТЦК та СП і забезпечити їхнє прибуття до ТЦК та СП у строки, зазначені в повістках, які, як правило, додаються до такого оповіщення.

З юридичного боку, для військовозобов'язаних оповіщення не зобов'язує до будь-яких дій, однак отримання повістки в результаті оповіщення тягне за собою юридичні наслідки.

Нагадаємо, ми писали, що повістки на блокпостах і закордоном, а також адмінпротоколи для всіх: юрист пояснив тонкощі нової мобілізації.

Як повідомляв "Знай.ua" українців можуть депортувати з Польщі - набули чинності нові зміни.

Також "Знай.ua" інформував, вручення повісток: що треба знати про нові правила